ГоловнаСвіт

Трамп запропонував посилити політику надання притулку в США

Правозахисники вже розкритикували американського президента.

Трамп запропонував посилити політику надання притулку в США
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що його адміністрація готує поправки до чинного законодавства про надання політичного притулку в США.

Про це пише "Голос Америки".

Відповідно до чинного американського законодавства, іммігранти можуть подавати заяви про притулок незалежно від того, як вони опинилися в країні. Трамп хоче, щоб потенційні біженці подавали заяви лише в пунктах пропуску через державний кордон. Він пообіцяв, що підпише відповідний указ уже наступного тижня.

"Притулок - це не програма для тих, хто живе в злиднях... Це особливі заходи захисту для людей, які тікають від переслідування на рівні держави", - додав Трамп.

Також президент уперше пригрозив застосувати силу проти мігрантів, які спробують незаконно перетнути кордон. Він заявив, що учасники каравану мігрантів з країн Центральної Америки, який зараз прямує в США, "зловмисно і жорстоко кидають камені", маючи на увазі сутичку, яка відбулася нещодавно з мексиканськими поліцейськими. "Якщо вони захочуть закидати камінням наших військових, наша армія дасть їм відсіч", - сказав Трамп.

Правозахисна організація Refugees International різко розкритикувала заяву Трампа. Там вважають, що плани щодо зміни порядку розгляду заяв про притулок суперечать Конвенції ООН про статус біженців, яка була ратифікована американською владою. Конвенція забороняє дискримінацію прохачів притулку, які незаконно перетнули кордон - у разі, якщо вони назвуть для цього достатні підстави.

Нагадаємо, у вересні держсекретар США Майк Помпео заявив, що в США перебувають 800 тис. осіб, які очікують рішення з приводу надання політпритулку.

З 2000 року число тих, чиє питання було вирішено позитивно, становить понад півтора мільйона людей, а постійний дозвіл на проживання отримали 4,1 млн заявників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram