ГоловнаСвіт

Польща має намір зажадати від Німеччини нових репарацій, - Дуда

Президент Польщі не вважає це питання закритим.

Польща має намір зажадати від Німеччини нових репарацій, - Дуда
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Польща має намір зажадати від Німеччини виплати нових репарацій за руйнування під час Другої світової війни. Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив в інтерв'ю німецькому Bild.

Зокрема, Дуда зазначив, що не вважає повністю закритим питання про репарації.

"На мій погляд, питання про виплату репарацій ще не закрите. У польському парламенті, в сеймі, цю тему вивчає група експертів. Депутати обговорять цю тему і приймуть рішення про наші подальші кроки", - заявив він.

Окремо він звернув увагу на те, що під час Другої світової війни Варшава була зруйнована вщент.

"Проміжні результати роботи експертної групи підтверджують, що ці втрати так і не були компенсовані. Так що це питання чесності і відповідальності", - додав Дуда.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення.

Однак в серпні 2017 року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини виплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації.

У вересні 2017 року експертна комісія польського Сейму підготувала висновок щодо можливої вимогу репарацій від Німеччини і дійшла висновку, що такі вимоги законні.

До цього Німеччина відкинула вимоги Польщі почати нові переговори про репарації за шкоду від нацистського режиму під час Другої світової війни.

У серпні 2016 року Німеччина відмовилася виплачувати військові репарації Греції. Афіни оцінили збитки, завдані під час нацистської окупації Греції, в €400 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram