ГоловнаСвіт

У Росії затримують учасників акцій на підтримку обвинувачених в екстремізмі

Акції організували батьки обвинувачених.

У Росії затримують учасників акцій на підтримку обвинувачених в екстремізмі
Фото: Твиттер ОГОН (Объединенная группа общественного наблюдения)

Поліція в Санкт-Петербурзі затримала не менш як 40 людей, які брали участь в акції "За ваших і наших дітей" на підтримку фігурантів кримінальних справ "Мережі" і "Нової величі", обвинувачених в екстремізмі.

Про це в неділю, 28 жовтня, повідомляє видання "ОВД-Інфо".

Частина затриманих проводила поодинокі пікети. Вони тримали в руках плакати, на одному з них був напис "Захистіть дітей від ефесбешних чортів". Серед затриманих в Петербурзі є неповнолітні, зокрема, 12-річна дівчинка.

За даними ЗМІ, в автозаку виявилися також журналісти: кореспонденти агентства "Росбалт", телеканалу "Дождь", "Коммерсанта" і "Sota.Vision". Пізніше чотирьох затриманих журналістів відпустили без складання протоколу.

В акції в Москві, яка не була узгоджена з владою, зібралися близько 1500 осіб, в тому числі правозахисник Лев Пономарьов і колишній директор Музею імені Сахарова Юрій Самодуров, а також активісти руху "Безстроковий протест", пише DW.

У московській акції також бере участь мати фігурантки справи "Нової величі" Анни Павликової, що перебуває під домашнім арештом.

Акції проходять також в багатьох інших російських містах, в тому числі в Пензі, Новосибірську та Ростові-на-Дону. В Іркутську пройшов одиночний пікет на підтримку фігурантів справ про екстремізм, поліція не реагувала на активістів, все закінчилося без затримань.

Акції на підтримку фігурантів "Нової величі" і "Мережі" організували батьки обвинувачених. Шістьох активістів руху "Нова велич", включаючи неповнолітню на той момент Анну Павликову, московський суд відправив під арешт 16 березня. За версією слідства, учасники руху планували повалити конституційний лад і встановити тимчасовий уряд в Росії. Їх звинуватили в створенні екстремістського співтовариства і участі в ньому. При цьому захисники активістів стверджують, що "Нову велич" було створено з ініціативи оперативника МВС Росії.

Завдяки активній громадській підтримці запобіжний захід для Анни Павликової, а також 19-річної Марії Дубовик, замінено на домашній арешт. 11 вересня його термін продовжено на три місяці - до 13 грудня 2018 року. Четверо учасників "Нової величі" спочатку були поміщені під домашній арешт, ще четверо - відправлені в СІЗО.

Кримінальну справу проти 11 учасників групи "Мережа" було порушено в жовтні 2017 року. За версією слідства, молоді люди з Пензи і Санкт-Петербурга, деякі з яких дотримувалися лівих і антифашистських поглядів, були членами терористичного співтовариства і готувалися до організації заворушень у країні. Тепер їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram