ГоловнаСвіт

Пучдемон створив нову партію

Екс-голова уряду Каталонії закликав продовжувати боротьбу за незалежність від Іспанії.

Пучдемон створив нову партію
Карлес Пучдемон
Фото: EPA/UPG

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон заснував нову партію, яка отримала назву "Виклик" (Crida).

Як повідомляє Німецька хвиля, перші партійні збори відбулися в каталонському місті Манреса 27 жовтня в річницю референдуму про незалежність Каталонії, який в Мадриді визнали незаконним. Пучдемон виступив на них за допомогою відеозв'язку з Брюсселя.

"Пучдемон ... закликав всіх прихильників незалежності Каталонії до єдності і продовження боротьби за відділення регіону від Іспанії", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, деякі колишні союзники Пучдемона зараз висловлюють помірні позиції і відмовляються приєднатися до нової партії.

Нині в Каталонії діє щонайменше три партії, які виступають за незалежність від Мадрида. На останніх парламентських виборах в регіоні три партії, що виступають за самостійність Каталонії, сумарно мають більш ніж половину з 135 депутатських крісел у новому парламенті.

Однак найбільше голосів отримала партія "Громадяни", яка виступає за єдність регіону з Іспанією.

Політична криза в Каталонії почалася в жовтні 2017 року, коли в регіоні відбувся заборонений владою в Мадриді референдум щодо незалежності від Іспанії. За даними каталонської влади, понад 90 відсотків осіб, що брали участь в ньому, підтримали незалежність регіону.

Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, а згодом розпустив парламент і уряд Каталонії.

У цей час кілька лідерів руху за незалежність перебувають під вартою або, як сам Пучдемон, у вигнанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram