ГоловнаСвіт

Новий маршрут товарів до Туреччини з України, Білорусі та країн Балтії пройде залізницею

Він буде дешевшим і швидшим від морських перевезень.

Новий маршрут товарів до Туреччини з України, Білорусі та країн Балтії пройде залізницею
Фото: Александр Рудоманов

Група компаній SOYCAN створює альтернативний морським перевезенням з України в Туреччину залізничний шлях. У перспективі проект продовжать до Білорусі, країн Балтії та Північної Європи.

Про це LB.ua розповів голова правління компанії Їлмаз Созджан.

«Як альтернативу морським перевезенням ми почали проект залізничних перевезень з України в Туреччину через Румунію та Болгарію», - сказав він, додавши, що Україна зможе також заробляти і на транзиті товарів через її територію з Білорусі, країн Балтії та скандинавських країн.

За словами Созджана, вже проведено переговори з представниками урядів України, Білорусі, Литви та інших країн. «А протягом ще цього року питання винесуть на рівень міністрів», - додав він.

Конкурентною перевагою проекту бізнесмен назвав терміни і вартість перевезення. Зокрема, вантажі зі скандинавських країн у Туреччину і назад залізницею зможуть доправляти за 12-14 днів замість 20 днів морем, як зараз. А вартість завантаження-розвантаження зменшиться з 9-14 доларів за тонну морським шляхом до 1-2 долари залізничним. Зниження вартості забезпечать, зокрема, за рахунок збільшення заповнюваності вагонів до 95%.

Він зазначив: щоб запустити проект, потрібно завантажити потяги 250 тис. тонн товарів. «Портфель наявних замовлень нашої компанії дозволяє нам самим забезпечити такі обсяги, не домовляючись з іншими», - повідомив Созджан.

Созджан уточнив, що проект не передбачає будівництво нової інфраструктури, «наявної досить для нашого проекту». У той самий час швидкість доставки вантажів забезпечать, упровадивши ефективні форми менеджменту, раніше реалізовані в інших країнах Європи.

«Те, як Україна швидко подолала економічну кризу, а також гарний розвиток українсько-турецьких відносин дають нам приводи для оптимізму», - підкреслив турецький бізнесмен. Він також зазначив, що, за його спостереженнями, останнім часом «дуже змінилася, на краще, якість управління "Укрзалізницею", а також покращилося ставлення до іноземних інвесторів».

Турецька SOYCAN управляє 5 компаніями в 10 країнах світу у сфері логістики і транспорту. У 2018 році їй виповнюється 66 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram