ГоловнаСвіт

МЗС РФ пояснило наявність техніки в затриманих у Нідерландах росіян

Їх поїздку назвали "рутинною".

МЗС РФ пояснило наявність техніки в затриманих у Нідерландах росіян
Фото: tvc.ru

Затримані в квітні в Нідерландах росіяни повинні були протестувати інформаційні системи посольства. Про це повідомили в російському Міністерстві закордонних справ, повідомляє Інтерфакс.

"Вилучені у російських представників технічні засоби призначалися для тестування інформаційних систем посольств в інтересах аналізу захищеності комп'ютерних мереж у зв'язку з частими спробами кіберпроникнення в російські державні установи", - йдеться в заяві.

У МЗС РФ наголошують, що йшлося про зовсім відкрите і рутинне відрядження.

"Повсякденну діяльність російських дипломатичних представництв за кордоном забезпечують різні державні організації та відомства, включаючи Міністерство оборони Російської Федерації. До цієї роботи залучаються тільки спеціалізовані та сертифіковані структури", - сказали у відомстві.

У міністерстві також підтвердили наявність у висланих з Нідерландів росіян дипломатичних паспортів.

Нагадаємо, у четвер, 4 жовтня, міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд заявила про запобігання хакерській атаці на комп'ютери ОЗХЗ, яку планували четверо росіян. Всі вони працювали в Головному розвідувальному управлінні (ГРУ, нині - Головне управління Генштабу) Міноборони РФ. При цьому вона назвала їх імена і дати народження. Всі четверо були вислані з Нідерландів у квітні.

У передбачуваних агентів ГРУ вилучили техніку, яку вони використовували для злому систем ОЗХЗ. Нідерланди також вважають, що за допомогою цього обладнання росіяни намагалися отримати доступ до файлів про розслідування катастрофи MH17 на Донбасі.

Раніше голова МЗС Британії пообіцяв домагатися від Євросоюзу посилення санкцій проти Росії за спробу отруєння Сергія і Юлії Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новичок".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram