ГоловнаСвіт

Лондон пообіцяв Москві нові санкції через інцидент у Нідерландах

Голова МЗС Британії назвав дії ГРУшників безвідповідальними і безладними.

Лондон пообіцяв Москві нові санкції через інцидент у Нідерландах
Фото: 24 канал

Затримання і вислання росіян, обвинувачених у спробі злому серверів Організації з питань заборони хімічної зброї в Нідерландах, може стати приводом для введення нових санкцій проти Росії.

Про це заявив посол Великобританії в Нідерландах Пітер Вілсон, передає РБК.

За його словами, параметри санкцій будуть визначені під час консультацій з Євросоюзом.

Вілсон зазначив, що затримання росіян стало можливим завдяки спільним діям британських і голландських спецслужб.

"Зрив цієї спроби атаки на ОЗХЗ став можливим завдяки досвіду і професіоналізму голландських служб безпеки в партнерстві зі Сполученим Королівством. ОЗХЗ - шановна міжнародна організація, яка працює над звільненням світу від хімічної зброї. Ворожі дії проти ОЗХЗ демонструють повне нехтування цією життєво важливою місією", - заявив Вілсон, додавши, що отриманою інформацією слідчі пізніше поділяться з союзниками.

Намір Лондона ввести санкції підтвердив також голова британського МЗС Джеремі Хант, передає Press Association.

"Дії працівників ГРУ безвідповідальні та безладні: вони намагаються втрутитися у вибори в інших країнах, вони навіть готові завдавати шкоди російським компаніями і громадянам", - заявив Хант. На його думку, принцип дій російських агентів вказує на те, що вони мають намір працювати "нехтуючи міжнародним правом".

Нагадаємо, у четвер, 4 жовтня, міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд заявила про запобігання хакерській атаці на комп'ютери ОЗХЗ, яку планували четверо росіян. Усі вони працювали в Головному розвідувальному управлінні (ГРУ, нині - Головне управління Генштабу) Міноборони РФ. При цьому вона назвала їхні імена і дати народження. Всі четверо були вислані з Нідерландів у квітні.

У передбачуваних агентів ГРУ вилучили техніку, яку вони використовували для злому систем ОЗХЗ. Нідерланди також вважають, що за допомогою цього обладнання росіяни намагалися отримати доступ до файлів про розслідування катастрофи MH17 на Донбасі.

Раніше голова МЗС Британії пообіцяв домагатися від Євросоюзу посилення санкцій проти Росії за спробу отруєння Сергія і Юлії Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новачок".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram