ГоловнаСвіт

Варфоломій навів приклади московського самоуправства Київською митрополією, починаючи з XV століття

Вчора в Стамбулі почався Архієрейський собор Константинопольської церкви.

Варфоломій навів приклади московського самоуправства Київською митрополією, починаючи з XV століття
Фото: EPA/UPG

Вселенський Патріарх Варфоломій в доповіді на відкритті Архієрейського собору Константинопольської церкви в Стамбулі перерахував численні приклади московського самоуправства щодо Київської митрополії, починаючи з XV століття. Про це кореспонденту "Громадського" повідомили кілька учасників Собору.

"Цей великий історичний екскурс - ще одне підтвердження того, що Собор обговорить всі передумови, зокрема й історичні, для надання Києву автокефалії", - зазначив кореспондент.

Як відомо, 1 вересня в Стамбулі почався Архієрейський собор Константинопольської церкви.

Збори архієреїв - Синаксис - проходить не частіше, ніж раз на три роки, і в останній раз він проходив у серпні 2015 року - незадовго до Всеправославного собору, який пройшов на Криті в червні 2016 року. Як правило, юридично закріплені рішення на Синаксисі не приймаються, але таке засідання має важливе значення для формування майбутніх подій.

В експертних церковних колах вважають, що на зборах константинопольських архієреїв - з великої часткою ймовірності - буде порушено питання автокефалії української, а також македонської церкви. У зв'язку з цим очікується різка реакція представників Сербської і Московської церкви відповідно. Водночас, на жовтень в Константинополі призначено черговий Собор, на якому питання Томосу для української церкви може бути оформлено вже юридично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram