ГоловнаСвіт

США засудили Росію за дії в Азовському морі

З квітня Росія затримала сотні комерційних суден у Керченській протоці.

США засудили Росію за дії в Азовському морі
Фото: 24smi.org

Державний департамент США закликав Росію припинити утиски міжнародних перевезень в Азовському морі і Керченській протоці, передає Голос Америки.

"З квітня Росія затримала сотні комерційних суден у Керченській протоці, а в останні тижні завадила як мінімум 16 комерційним судам дійти до українських портів", - йдеться в заяві Держдепартаменту.

Також у заяві сказано, що дії Росії перешкоджають морському транзиту і є ще одним прикладом її кампанії з метою підірвати і дестабілізувати Україну, а також зневагою до міжнародних норм.

Держдепартамент США зазначив, що Сполучені Штати підтримують суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з територіальними водами.

"Ми закликаємо Росію припинити утиски міжнародних перевезень в Азовському морі і Керченській протоці", - заявили в Держдепі.

2016 року Росія почала проект будівництва моста, який зв'язує окупований український півострів Крим з півднем Росії. Цей крок призвів до засудження і санкцій з боку українського і західних урядів.

Нагадаємо, що Азовське море, згідно з договором від 2004 року між Україною і Росією про співпрацю в Азовському морі і Керченській протоці, є морем внутрішнього користування.

У 2018 році Росія почала масово затримувати судна, що прямують до/з українських портів на Азовському морі, для огляду. Держприкордонслужба вважає це методом економічного тиску. Секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що це початок військово-економічної блокади Азовського узбережжя.

Раніше повідомляли, що Рада національної безпеки і оборони проведе засідання для розгляду ситуації в акваторії Азовського моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram