ГоловнаСвіт

В отруєнні Скрипалів могли брати участь дві групи російських кілерів, - The Mirror

Одна - доставила "Новачок", інша - застосувала його.

В отруєнні Скрипалів могли брати участь дві групи російських кілерів, - The Mirror
Фото: EPA/UPG

До отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в британському Солсбері були причетні дві групи російських кілерів. Слідство дійшло до висновку, що одна з груп прибула в Британію для доставки нервово-паралітичного газу "Новачок" за кілька тижнів до замаху, а інша - застосувала його, повідомляє в неділю, 29 липня, британський тижневик The Mirror з посиланням на інформовані джерела.

Як зазначає видання, ця операція, в результаті, призвела до загибелі британки Дон Стерджесс, яка отруїлася "Новачком" з викинутого флакона, замаскованого під парфуми. Флакон був подарований Стерджесс її співмешканцем, який вирішив, що парфуми, які були у флаконі, мають екзотичний аромат.

За версією слідства, кілери замаскували "Новачок" під парфуми, щоб провезти його у Великобританію для вбивства Скрипаля. Однак той "Новачок" був закритий, що навело слідчих на страшну думку про те, що це була не та ємність, яку використали для розпилення "Новачка" перед вхідними дверима будинку Скрипаля у березні. Якщо це справді так, то кілери, можливо, викинули отруту, використану для замаху, і вона може десь лежати, становлячи загрозу для інших потенційних жертв.

Слідчі впевнені, що флакон з "Новачком" міг бути доставлений тільки з Росії.

"Вважати, що він не з Росії - просто смішно. Якщо флакон був закритий, то це означає, що кілери використовували іншу ємність для розпилення "Новачка" перед дверима Скрипаля", - заявило в інтерв'ю Sunday Mirror джерело в британському уряді.

Нагадаємо, Скрипалів виявили без свідомості на лавці біля торгового центру в британському місті Солсбері на початку березня. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", виробленою в СРСР. Влада Росії заперечує свою причетність до інциденту.

30 червня Дон Стерджесс і Чарльза Роулі знайшли у непритомному стані у приватному будинку в Еймсбері, розташованому поруч із Солсбері. Жінка померла, а чоловіка виписали з лікарні майже через місяць. Британські слідчі припускають, що вони могли отруїтися після того, як знайшли флакон з-під парфумів під час прогулянки в Солсбері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram