ГоловнаСвіт

У м'ячі, який Путін подарував Трампу, виявили передавач

Мікросхема є рекламованою особливістю м'яча Adidas AG.

Офіційний м'яч ЧС-2018, який президент РФ Володимир Путін подарував президенту США Дональду Трампу на зустрічі в Гельсінкі, оснащений чипом компанії Adidas.

Як пише Bloomberg, на те, що він містив мікросхему з крихітною антеною, яка передає сигнал на сусідні телефони, вказує маркування на м'ячі.

Але це не шпигунський пристрій, зазначає видання: мікросхема є рекламованою особливістю м'яча Adidas AG.

Фотографії з прес-конференції в Гельсінкі, де Путін вручив м'яч Трампу, показують, що він мав логотип для комунікації біля поля. Мікросхему NFC розміщують усередині м'яча під цим логотипом, який нагадує значок сигналу WiFi, повідомляє сайт Adidas.

Ця функція є в м'ячі матчу кубка Чемпіонату світу з футболу 2018 року. На сайті Adidas він продається за 165 доларів. Adidas відмовився коментувати, чи може Росія використати цей чип для злому. В описі продукту на веб-сайті компанії вказано, що чип не можна змінити чи замінити на інший.

Чип - це та сама технологія, що й у деяких безконтактних платежів, у тому числі з Apple Pay і Google Pay.

"Процес перевірки безпеки, який проводять для всіх подарунків, був проведений для футбольного м'яча, - заявила прес-секретар Білого дому Сара Сандерс. - Ми не збираємося додатково коментувати процедури безпеки".

Білий дім відмовився сказати, чи зауважено будь-які зміни в м'ячі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram