ГоловнаСвіт

ОЗХЗ отримала право називати винних у вчиненні хіматак

Організація розширила повноваження.

ОЗХЗ отримала право називати винних у вчиненні хіматак
Фото: twitter.com/foreignoffice

Учасники екстреної сесії Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) в Гаазі у середу, 27 червня, більшістю голосів підтримали ініціативу Великобританії про розширення повноважень цієї організації.

Вони ухвалили резолюцію, що дозволяє ОЗХЗ називати винних у застосуванні хімічної зброї.

Підготовлений Лондоном документ підтримали 82 країни, проти були 24, передає Німецька хвиля.

Представники великої Британії та Франції привітали результат голосування.

"Міжнародне співтовариство об'єдналося, щоб зміцнити заборону на використання хімічної зброї, і сказало "ні хімічній зброї", - повідомило британське МЗС.

Посольство Франції в Нідерландах назвало розширення мандата ОЗХЗ "великою перемогою над безкарністю", здобутою заради безпеки у світі.

Раніше того ж дня були відхилені всі п'ять поправок до британського проекту резолюції, запропоновані Венесуелою, Казахстаном, Іраном, Білоруссю та Бурунді.

Екстрена конференція країн-учасниць ОЗХЗ проходила 26 і 27 червня з ініціативи Німеччини, Франції, Великобританії, США, Японії, Канади, Австралії, Нової Зеландії, Болгарії, Польщі та Румунії. Росія раніше висловила "категоричну незгоду" з ініціативою скликання такого форуму.

Серед іншого експерти ОЗХЗ ведуть розслідування імовірної хімічної атаки в сирійському місті Дума на початку квітня, в результаті якої загинули десятки людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram