ГоловнаСвіт

Газопровід "Турецький потік" пройде через Болгарію

Уряд країни не заперечує.

Газопровід "Турецький потік" пройде через Болгарію
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін за підсумками переговорів з прем'єром Болгарії Бойком Борисовим заявив, що "Газпром" "опрацьовує в практичному плані" прокладення з Туреччини до Болгарії другої нитки "Турецького потоку", яка призначена для транзиту російського газу через територію Туреччини в країни Південно-Східної Європи.

Про це пише "Коммерсант".

Спочатку "Газпром" розглядав два маршрути - через Грецію в Південну Італію (проект Poseidon) або через Болгарію в Сербію і Угорщину.

Саме після рішення Болгарії було скасовано в грудні 2014 року проект "Південний потік".

"Я так розумію і бачу це, болгарська сторона шкодує стосовно зриву проекту "Південний потік", тому що, і ніхто в цьому не сумнівається, його реалізація була б дуже вигідна Болгарії", - сказав Путін.

Він зазначив, що "завжди" обговорював з владою Туреччини можливість виходу другої нитки "Турецького потоку" в Болгарії і "вчора президент Туреччини пан Ердоган у нашій телефонній розмові ще раз це підтвердив". "Ми опрацьовуємо це в практичному плані з турецькими друзями, з болгарськими - знаю, що там створюються певні транспортні потужності на території Болгарії. В якому обсязі, за якими цінами - це повинні визначати господарюючі суб'єкти, тому що там багато суто комерційних, господарських питань, які мають належати до їх компетенції", - сказав Путін.

Бойко Борисов зі свого боку подякував Володимиру Путіну за те, що той "не тримає зла" за збитки, пов'язані з "Південним потоком".

Путін заявив, що російська сторона хоче від Болгарії гарантій.

"Ми розуміємо, і болгарська сторона це чудово розуміє, що під час реалізації проектів великого масштабу потрібні гарантії, насамперед фінансові гарантії, які були б або в суверенних гарантіях уряду Болгарії, або у відповідних рішеннях Єврокомісії. Інша річ, всі розуміють, що ніхто не хоче повторювати якихось зривів, всі хочуть, навпаки, йти вперед", - сказав він.

За даними видання, Росія бачить у ролі гарантій інвестиції в розвиток болгарської мережі газопроводів для прийняття газу "Турецького потоку" і постачання його далі в Сербію.

Нагадаємо, Росія планувала побудувати газопровід "Південний потік", яким природний газ доставлявся б у болгарську Варну. Але в грудні 2014 року Москва припинила роботи за проектом через позицію Євросоюзу. Замість "Південного потоку" Росія сконцентрувалася на проекті газопроводу в бік Туреччини. Він отримав назву "Турецький потік". Його першу гілку планується ввести в експлуатацію 2018 року, другу (вона призначена для постачання у країни Південної та Південно-Східної Європи) - у 2019-му.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram