ГоловнаСвіт

Московський суд скасував 10-річний тюремний термін скінхеду "Тесаку"

Справу Марцинкевича заново розглядатимуть у районному суді.

Московський суд скасував 10-річний тюремний термін скінхеду "Тесаку"
Максим Марцинкевич
Фото: obzor.press

Московський міський суд скасував вирок лідерові націоналістичного руху "Реструкт" Максиму Марцинкевичу на прізвисько "Тесак".

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Зазначають, що справу заново розглядатимуть у районному суді.

У червні 2017 року Марцинкевича визнали винним у розпалюванні ненависті і ворожнечі, в розбої та хуліганстві і засудили до 10 років колонії суворого режиму за операцію "Окупай-наркофіляй" і написану у в'язниці книгу.

"Тесак" і його спільники самостійно затримували на вулицях Москви людей, яких вважали наркоторговцями, влаштовували над ними самосуд і викладали відеозаписи знущань. В одному з відео Марцинкевич на камеру завдає чоловікові ударів електрошокером. Відео закінчується тим, що переляканого чоловіка обливають фарбою.

2005 року Марцинкевич заснував ультранаціоналістичне угруповання скінхедів "Формат-18" (у назві зашифровано ім'я "Adolf Hitler": "А" - перша буква латинського алфавіту, "Н" - восьма). У 2010 році угруповання визнали в Росії екстремістським і забороненим.

Нагадаємо, першого разу Марцинкевича засудили до трьох років колонії на початку 2008 року за заявою опозиційного політика Олексія Навального. За рік до того група праворадикалів на чолі з "Тесаком" з'явилася на дебатах за участю Навального в московському клубі "Білінгва", де вони почали скандувати нацистське вітання.

У 2009 році Марцинкевич отримав ще один тюремний термін за розпалювання національної ворожнечі - в червні 2006 року він з однодумцями інсценував ритуальну страту "таджицького наркоторговця", відеозапис якої виклав в інтернет. Після виходу з в'язниці "Тесак" створив рух "Окупай-педофіляй" у соцмережі "ВКонтакте" і організацію "Реструкт", нечисленні члени яких намагалися переслідувати людей, яких вони вважали педофілами, а також вихідців із країн Середньої Азії. Пізніше з'явився проект "Окупай-наркофіляй".

Виїхавши з Росії, націоналіст жив у Білорусі, де був заарештований за бійку. Росії "Тесака" видала влада Куби, де його затримали за порушення міграційного законодавства.

У 2014 році районний суд Москви засудив Марцинкевича до п'яти років колонії суворого режиму. У листопаді того самого року Мосміськсуд пом'якшив покарання до двох років і 10 місяців позбавлення волі.

У листопаді 2016 року Марцинкевич мав вийти на волю, проте йому висунули нові звинувачення в серії тяжких злочинів, скоєних під приводом боротьби з розповсюдженням наркотиків. "Тесака" також притягнули до відповідальності за книгу, яка описує його попереднє перебування в тюрмі, і дали новий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram