ГоловнаСвіт

У США запустили американо-українську ракету Antares із вантажем для МКС

Вона вивела на орбіту вантажний модуль Cygnus.

З американського космодрому Воллопс у понеділок, 21 травня, запустили американо-український ракету Antares із вантажним модулем Cygnus, який доправить понад три тонни припасів, одягу й обладнання на Міжнародну космічну станцію. Запаси призначені для шести членів екіпажу, які в цей час проживають на борту МКС.

Про це пише Space.com.

Фото: NASA TV

Вантажний модуль також доправить на МКС спеціальний прилад під назвою "Холодний атом", за допомогою якого вчені планують створити найхолодніше місце у Всесвіті. Це невелика коробка-холодильник. Він повинен заморозити атоми до температури, яка на мільярдну частку градуса Кельвіна більше від абсолютного нуля - це у 100 млн разів холодніше, ніж у глибинах космосу.

Запуск Antares відбувся близько полудня за київським часом.

Сьогоднішній старт - це вже дев'ята доставка вантажів на МКС з одинадцяти, замовлених NASA у компанії Orbital ATK у рамках контракту на 2,9 млрд доларів. Сім із них були здійснені із застосуванням ракети-носія Antares, у двох інших випадках використовувалася ракета Atlas V.

Orbital ATK - одна з двох компаній, яка доправляє вантажі на МКС для NASA. Ще 20 запусків космічне управління замовило в компанії SpaceX, яка використовує ракети-носії Falcon 9 і вантажні модулі Dragon. SpaceX здійснила вже 14 із них.

Нагадаємо, що попереднього разу Antares запускали в листопаді 2017 року. Тоді вона теж доправляла вантажний модуль Cygnus на Міжнародну космічну станцію.

Antares створено американською корпорацією Orbital ATK за участю іноземних партнерів, у тому числі низки українських підприємств. Зокрема, головну конструкцію першого ступеня ракети розроблено конструкторським бюро "Південне" і виготовлено на Південному машинобудівному заводі ім. Макарова (Дніпро) у співпраці з низкою інших українських підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram