ГоловнаСвіт

Данського винахідника засуджено довічно за вбивство журналістки на його підводному човні

На практиці Петер Мадсен може вийти на свободу через 15-17 років.

Данського винахідника засуджено довічно за вбивство журналістки на його підводному човні
Петер Мадсен
Фото: EPA/UPG

Данського винахідника Петера Мадсена засуджено до довічного ув'язнення за вбивство шведської журналістки Кім Валль на борту підводного човна, що належало йому, пише "Бі-бі-сі".

Розчленоване тіло Валль знайшли в морі 21 серпня 2017 року - через 11 днів після того, як вона брала у винахідника інтерв'ю з приводу його саморобної субмарини. На тілі журналістки були виявлені ножові поранення в ділянці паху і грудної клітини, яких, як вважають експерти, було завдано в момент смерті або відразу після неї.

Мадсена звинувачували в тому, що він заздалегідь спланував свій злочин, вирішивши задушити Валль або перерізати їй горло.

Винахідник визнає, що розчленував її тіло, але стверджує, що не вбивав її навмисне.

30-річну жінку востаннє бачили ввечері 10 серпня, коли вона зійшла на борт 40-тонної субмарини "Наутілус". Журналістка мала намір підготувати матеріал про винахід Мадсена.

Тривогу підняв партнер Валль, коли наступного дня вона не повернулася додому.

Мадсена врятували у відкритому морі після того, як його підводний човен затонув. Поліція вважає, що він затопив судно навмисно.

21 серпня велосипедист помітив у прибережних водах понівечене тіло без голови і кінцівок.

Голова, ноги і одяг жінки були виявлені лише 6 жовтня. Вони були упаковані в сумки, до яких був прив'язаний вантаж.

Сам Мадсен декілька разів змінював покази. Спочатку він говорив, що доставив Кім Валль у Копенгаген живою і неушкодженою, проте потім заявив, що на підводному човні сталася "жахлива аварія", після чого він поховав журналістку в морі і планував накласти на себе руки, затопивши субмарину.

Довічне ув'язнення в Данії, як правило, означає на практиці, що засуджений проводить у в'язниці 15-17 років без права на дострокове звільнення.

За останні 10 років у Данії до довічного ув'язнення засуджено лише 15 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram