ГоловнаСвіт

Десятки тисяч угорців знову вийшли на протест проти Орбана

Мітингарі вимагають вільних ЗМІ.

У суботу, 21 квітня, в Угорщині знову відбулася численна антиурядова акція. 

Фото: EPA/UPG

Як повідомляє Reuters, десятки тисяч угорців вийшли на вулиці, протестуючи проти державного контролю над ЗМІ. Вони вважають, що це стало однією з причин перемоги Віктора Орбана на минулих парламентських виборах.

Мітинг у Будапешті став другим масовим протестом проти прем'єр-міністра Угорщини за  останні два тижні.

З 2010 року Орбан посилив свій контроль над засобами масової інформації, і, на думку учасників протесту, перетворив їх на пропагандистську машину.

"Наша головна мета - ліквідувати контроль ФІДЕС над державними ЗМІ. Але в опозиційних партій теж є завдання, адже вони також несуть відповідальність за ситуацію, у якій ми перебуваємо. Разом з ними ми повинні боротися за новий, справедливий і чесний закон про вибори, а також за розслідування корупційних справ", - заявили організатори напередодні акції протесту.

Мітинг зібрався, як і тиждень тому, біля парламенту Угорщини. Після цього протестувальники з прапорами Угорщини та Євросоюзу попрямували в бік одного з мостів через Дунай. Демонстранти несли з собою гасла "Вікторе, поверни нам демократію", "Хочемо свободу преси", "Змінити режим".

Нагадаємо, що ФІДЕС упевнено виграв парламентські вибори в Угорщині, що відбулися на початку квітня. За ФІДЕС проголосували 49% виборців, але за рахунок мажоритарки партія здобула 133 зі 199 мандатів. Найбільшою опозиційною силою за підсумками виборів виявилася націоналістична партія "Йоббік", яка вирішила відмовитися від ультраправої ідеології.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram