ГоловнаСвіт

Експерти ОЗХЗ відвідали місце хімічної атаки в Сирії

Зібрані зразки надішлють на перевірку в Нідерланди.

Експерти ОЗХЗ відвідали місце хімічної атаки в Сирії
Фото: EPA/UPG

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у суботу побували в сирійській Думі на місці, де 7 квітня було застосовано хімічну зброю.

Про це повідомляє BBC.

Вони зібрали зразки й матеріали, які потім перевірять у нідерландській лабораторії ОЗХЗ, щоб встановити, що достеменно сталося в Думі.

Інспектори ОЗХЗ прибули до Сирії ще 14 квітня, однак дістатися місця ймовірної атаки їм досі не вдавалося. Група встановлення фактів ОЗХЗ із дев'яти чоловік близько тижня провела в Дамаску, чекаючи на дозвіл вирушити до місця ймовірної хіматаки.

Представники західних країн висловлювали побоювання, що свідоцтва хіматаки за цей час можуть бути знищені сирійськими та російськими військовими.

Минулого тижня США, Великобританія та Франція завдали точкових ракетних ударів по об'єктах хімічної програми Сирії, зокрема по комплексах сирійського Науково-дослідного центру під Дамаском, а також імовірній базі зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Росія та Сирія, яка повернула контроль над Думою після хімічної атаки, заперечували застосування хімічної зброї. За їхньою версією, дані про хімічну атаку в Східній Гуті були сфабриковані.

Водночас експерти ООН і ОЗХЗ заявляють, що за час громадянської війни в Сирії армія Башара Асада як мінімум чотири рази застосовувала хімічну зброю. Серед іншого це - напад у Хан-Шейхуні 2017 року. Тоді внаслідок застосування газу зарину нервово-паралітичної дії загинули, ймовірно, близько 80 чоловік.

Застосування хімічної зброї заборонено міжнародними конвенціями і розглядається як військовий злочин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram