ГоловнаСвіт

Радбез ООН сьогодні обговорить новий проект резолюції щодо Сирії

Документ закликає Сирію до мирних переговорів під керівництвом ООН.

Радбез ООН сьогодні обговорить новий проект резолюції щодо Сирії
Заседание Совбеза ООН 14 апреля 2018
Фото: EPA\UPG

Великобританія, США і Франція пропонують Раді Безпеки ООН новий проект резолюції щодо Сирії. Про це в неділю, 15 квітня, повідомило агентство AFP.

"Три країни-союзниці поширили спільний проект резолюції в Раді Безпеки, який закликає до безперешкодного постачання гуманітарної допомоги, припинення вогню і вимагає, щоб Сирія приєдналася до мирних переговорів під керівництвом ООН", - наголошується в повідомленні.

Цей крок свідчить про прагнення Заходу "повернутися до дипломатичного врегулювання" майже відразу після військової операції, наголошує видання.

Документ також передбачає створення "незалежного механізму" для того, щоб розслідувати застосування хімічної зброї в сирійському місті Дума. Проект, зокрема, закликає президента Сирії Башара Асада співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), експерти якої зараз вивчають те, що сталося в Думі. При цьому ОЗХЗ надається 30 днів для того, щоб представити доповідь, чи повністю Сирія відзвітувала про свої запаси хімічної зброї.

Також в документі йдеться про те, що сирійський уряд має "без попередніх умов" почати переговори з повстанцями.

Проект резолюції повинні обговорити 15 квітня.

Крім цього західні країни в Радбезі ООН звинуватили Сирію в нездатності виконати обіцянки про відмову від програми хімічної зброї відповідно до угоди 2013 року, гарантом виконання якої виступила Росія.

Нагадаємо, що в ніч на 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали ударів по сирійських військових об'єктах, пов'язаних з хімічною зброєю. Країни удалися до військового втручання, оскільки покладають на сирійський уряд відповідальність за можливу хімічну атаку, здійснену в місті Дума тиждень тому.

Того ж дня Рада Безпеки ООН під час екстреного засідання відмовилася підтримати представлений Росією проект резолюції, в якому визнається "агресією", "порушенням міжнародного права і Статуту ООН" і засуджується удар Великобританії, США і Франції по Сирії.

За відповідний проект резолюції з 15 країн-членів проголосували тільки Росія, Китай і Болівія. Вісім країн проголосували проти, а ще чотири утрималися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram