ГоловнаСвіт

Пентагон: ракетний удар відкинув сирійську хімічну програму на роки назад

Американці випустили 105 ракет по хімоб'єктах у Сирії.

Пентагон: ракетний удар відкинув сирійську хімічну програму на роки назад

США вважають, що ракетний удар союзників по об'єктах у Сирії 14 квітня завдав хімічній програмі режиму Башара Асада серйозної шкоди і відкинув її "на роки назад".

Про це заявив американський генерал Кеннет Маккензі на брифінгу у Вашингтоні, пише CNN.

За даними американських військових, усього в ніч на 14 квітня по трьох цілях у Сирії було випущено 105 ракет. У відповідь сирійські війська запустили 40 ракет класу «земля-повітря». Генерал Маккензі назвав сирійські спроби оборонятися при авіаударі неефективними.

Фото: CNN

Зі свого боку представниця Пентагону Дана Вайт заявила під час брифінгу, що США, Франції і Великобританії вдалося успішно вразити всі необхідні цілі в Сирії під час заподіяння ракетних ударів. Вона підкреслила, що США і їхні союзники завдали ударів по Сирії з метою зменшення можливості Дамаска використовувати хімічну зброю в майбутньому.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважали останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада й накинувся із критикою на президента Росії Володимира Путіна й іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

Вранці 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали кількох ударів по об'єктах сирійської хімічної програми. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром у Меззі і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзі і Джамраї під Дамаском, а також, імовірно, база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Президент США Дональд Трамп у зверненні до нації оголосив, що метою ударів стало запобігання використанню Дамаском хімічної зброї й пообіцяв, що американо-франко-британська коаліція буде і надалі докладати до цього всіх військових, економічних і дипломатичних зусиль. Він також закликав Росію та Іран відмовитися від підтримки Асада і висловив надію на налагодження відносин з цими двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram