ГоловнаСвіт

Місія ОЗХЗ підготує доповідь про хімічну атаку в Сирії, незважаючи на авіаудари

Вона може бути готова протягом 30 днів.

Місія ОЗХЗ підготує доповідь про хімічну атаку в Сирії, незважаючи на авіаудари
Фото: EPA/UPG

Експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) продовжать розслідування хімічної атаки в сирійському місті Думі, незважаючи на авіаудари по Сирії.

Про це йдеться на сайті ОЗХЗ.

При цьому, як сказано в заяві ОЗХЗ, організація "не може і не буде поширювати відомості про розслідування". Підставою для цього названо "цілісність" розслідування і його результатів, а також безпеку задіяних експертів. Від усіх учасників процесу вимагають зберігати конфіденційність, необхідну для "ретельного і безперешкодного" розслідування.

Експерти ОЗХЗ вирушили до Сирії минулого четверга. У складі групи є хіміки, лікарі, а також фахівці з озброєння. Вони повинні не тільки взяти і проаналізувати проби ґрунту і тканин, а й також мають дозвіл на опитування свідків, жертв і медичних працівників.

Очікується, що учасники розслідування подадуть свою доповідь виконавчому комітету ОЗХЗ протягом 30 днів.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважали останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Спілка медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої жертвами стали не менш ніж 150 осіб. Голова UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однією з найжахливіших" в історії Сирії.

Атаку різко засудили США, Німеччина, Франція і Великобританія. Президент США Дональд Трамп звинуватив в атаці війська президента Сирії Башара Асада й накинувся із критикою на президента Росії Володимира Путіна й іранську владу за те, що вони підтримують його режим.

Вранці 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали кількох ударів по об'єктах сирійської хімічної програми. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром у Меззі і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзі і Джамраї під Дамаском, а також, імовірно, база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

Президент США Дональд Трамп у зверненні до нації оголосив, що метою ударів стало запобігання використанню Дамаском хімічної зброї й пообіцяв, що американо-франко-британська коаліція буде і надалі докладати до цього всіх військових, економічних і дипломатичних зусиль. Він також закликав Росію та Іран відмовитися від підтримки Асада і висловив надію на налагодження відносин з цими двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram