ГоловнаСвіт

Собчак попросила Верховний суд РФ скасувати реєстрацію Путіна на виборах

Собчак нагадала, що Путін двічі поспіль займав президентський пост.

Собчак попросила Верховний суд РФ скасувати реєстрацію Путіна на виборах
Ксения Собчак
Фото: EPA/UPG

Кандидат у президенти РФ Ксенія Собчак вирішила оскаржити у Верховному суді реєстрацію кандидатом у президенти діючого голови держави Володимира Путіна.

Про це повідомляють на сторінці "Собчак против всех" у Facebook. Цю інформацію підтвердила "Дождю" прес-секретар Собчак Ксенія Чудінова.

За її словами, всі документи будуть направлені в суд протягом найближчої години. Про це рішення Собчак оголосила на зустрічі з виборцями в Курську.

"Згідно з Конституцією, Путін не має права висуватися на цю посаду, оскільки вже обіймав її два терміни поспіль. Ми також вважаємо, що заява президента Медведєва про підтримку Путіна у 2011 році була "унікальним зізнанням двох вищих посадових осіб держави у змові з метою безстрокового або довгострокового закріплення посади президента за своєю групою", - йдеться в повідомленні.

Центрвиборчком РФ зареєстрував Путіна кандидатом у президенти 6 лютого. Путін вирішив піти на вибори самовисуванцем. Конституція забороняє обиратися президентом понад два терміни поспіль. Путін був президентом два терміни поспіль, з 2000 по 2008 рік, потім він очолював уряд, поки президентом був Дмитро Медведєв, і знову обрався президентом у 2012 році.

Для реєстрації штаб Путіна зібрав 300 тис. підписів виборців на його підтримку. Наприкінці січня штаб здав у ЦВК 315 тис. підписів, а всього його штабу вдалося зібрати понад 1,6 млн. У ЦВК після перевірки 60 тис. підписів заявили, що порушення були знайдені в 0,39% з них.

Ксенія Собчак пішла в президенти від партії "Громадянська ініціатива". ЦВК РФ зареєстрував її 6 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram