ГоловнаСвіт

У Франції готуються прийняти закон проти фейкових новин РФ

Французька ініціатива отримала назву "закон про надійність і довіру до інформації".

У Франції готуються прийняти закон проти фейкових новин РФ
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

У Франції підготували законопроект проти фейкових новин, про який на початку січня цього року оголосив президент країни Еммануель Макрон.

Про деталі нового законопроекту розповіла міністр культури Франції Франсуаза Ніссен, передає RFI.fr

Французька ініціатива проти фейкових новин отримала назву "закон про надійність і довіру до інформації".

Міністр культури розповіла, що законопроект уже майже готовий. Парламентська більшість представить його найближчими днями.

Ніссен пояснила, що предметом ініціативи стали канали поширення фейкових новин. Закон стосується таких інтернет-платформ, як, наприклад, Facebook і Youtube, і "ЗМІ під впливом іноземних держав". До останніх належать, наприклад, RT і Sputnik, що фінансуються Росією.

Якщо французьку законодавчу ініціативу приймуть, то вона повинна буде діяти безпосередньо перед виборами, упродовж максимум п'яти тижнів. У цей період Вища аудіовізуальна рада Франції (CSA) зможе призупинити і навіть відкликати ліцензію на мовлення ЗМІ, що перебуває під впливом іноземної держави, якщо наглядовий орган вважатиме, що це ЗМІ поширює фейкову інформацію.

Що стосується інтернет-платформ (Facebook, Twitter, Youtube і т.д.), то вони в цей передвиборний період повинні будуть повідомляти, хто і за якою ціною просував ті чи інші повідомлення.

Нагадаємо, в травні минулого року президент Франції Еммануель Макрон звинуватив російські державні ЗМІ в пропаганді та поширенні фейків. Після першого туру виборів у Франції Макрон звинувачував Росію у втручанні в його кампанію за допомогою кібернападів і відмовлявся надати акредитацію російським медіа RT і Sputnik, звинувативши їх у публікації фейкових новин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram