ГоловнаСвіт

У Молдові набув чинності закон про заборону російської пропаганди

Порушникам закону загрожує штраф.

У Молдові набув чинності закон про заборону російської пропаганди
Фото: ТСН

У Молдові сьогодні набув чинності закон, що забороняє телеканалам показувати російські новини й інформаційно-аналітичні програми.

Про це повідомив голова Координаційної ради з питань телебачення і радіо Молдови (КРТР) Драгош Вікол, передає Newsmaker.md.

За його словами, формально 30 днів минули 11 лютого. "Але згідно зі статтею 265 Цивільного кодексу, якщо дата припадає на вихідний, то закон набуває чинності наступного після нього робочого дня", - пояснив Вікол. Він додав, що сьогодні на засіданні Координаційної ради затвердить нові мережі мовлення молдовських телеканалів, з яких повинні зникнути російські новини. Вікол підкреслив, що КРТР проведе моніторинг телеканалів, щоб перевірити, чи дотримуються ті законодавства.

"Це буде раптовий моніторинг, щоб телеканали не знали, коли ми будемо їх перевіряти. І ми зробимо це дуже швидко", - сказав він.

Раніше, 10 січня, спікер парламенту Молдови Андріан Канду підписав замість президента Ігоря Додона закон, що забороняє ретрансляцію в країні російських новин.

Закон опублікували в Офіційному моніторі Республіки Молдова 12 січня. ЗМІ дали 30 днів, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових норм. За порушення закону передбачено санкції.

Першого разу штраф може скласти від 40 тис. леїв до 70 тис. леїв ($2300-4000), за повторне порушення - від 70 тис. леїв до 100 тис. леїв ($4000-5800). Якщо штрафи не подіють, КРТР має право відкликати в мовника ліцензію.

Нагадаємо, минулого тижня розвідка Естонії попередила про інформатаки РФ на війська НАТО в Балтії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram