ГоловнаСвіт

Спікер парламенту Молдови замість Додона підписав закон про заборону російських новин

За порушення закону передбачено штрафи.

Спікер парламенту Молдови замість Додона підписав закон про заборону російських новин
Додон
Фото: EPA/UPG

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду підписав замість президента Ігоря Додона закон, що забороняє ретрансляцію в країні російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Про це повідомляє Newsmaker

Проект поправок до Кодексу про телебачення і радіо, які забороняють російські новини та інформаційно-аналітичні програми на телебаченні і радіо, парламент прийняв 7 грудня відразу в двох читаннях.

Згідно із запропонованими демократами змінами, новини, що їх транслюють молдовські теле- і радійники, можуть бути зроблені тільки в країнах ЄС, США, Канаді та країнах, які ратифікували конвенцію про транскордонне телебачення (Росія її не ратифікувала).

За порушення передбачені штрафи в сумі від 40 до 70 тис. леїв (від $2 тис. до $4 тис.), а за повторне порушення - від 70 до 100 тис. леїв (від $4 тис. до $6 тис.).

Нагадаємо, 20 грудня Додон повернув законопроект на повторний розгляд до парламенту, а 22 грудня парламент прийняв його повторно без змін. Президент і після цього відмовився підписати закон, пославшись на "вищі інтереси народу", і звернувся до КС з проханням розглянути його конституційність.

5 січня Конституційний суд Молдови вирішив, що президент Ігор Додон порушив конституцію, коли відмовився підписати закон про заборону російської пропаганди. Тоді Додона відсторонили від посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram