ГоловнаСвіт

Японський астронавт, який "виріс" на 9 см, визнав помилку у вимірах (оновлено)

Космонавти зазвичай виростають у космосі на два-три сантиметри.

Японський астронавт, який "виріс" на 9 см, визнав помилку у вимірах (оновлено)
Фото: bbc.com

Японський космонавт Норішіге Канаі виріс на дев'ять сантиметрів усього за три тижні перебування на Міжнародній космічній станції.

Тепер він боїться не поміститися в ракету, яка повинна відвезти його на Землю, повідомляє Русская служба Би-би-си.

Норішіге Канаі написав у соцмережі: "Доброго ранку всім. У мене великі новини сьогодні. Ми вимірювали наш зріст і вагу, і - вау, вау, вау - я виріс на цілих 9 сантиметрів!"

Космонавти зазвичай виростають в космосі на два-три сантиметри. В невагомості хребці злегка розсуваються, оскільки на них не тисне вага тіла. На Землі їх зростання повертається до колишнього.

"Я виріс, як рослина, всього за три тижні. Нічого подібного зі мною зі школи не відбувалося. Я трохи хвилююся, що не поміщуся в "Союз", коли полечу назад", - написав космонавт.

Річ у тому, що в російському космічному кораблі "Союз", який повертає космонавтів з МКС на Землю, є обмеження у висоті, і занадто високий космонавт дійсно може зіткнутися з проблемами.

Для Норішіге Канаі це перший космічний політ. Раніше він служив військовим медиком у Морських силах самооборони Японії.

Оновлення. Норішіге Канаі визнав помилку у вимірах і уточнив, що виріс не на 9 см а лише на 2 см. Про це він повідомив на своїй сторінці у Twitter, передає "Інтерфакс-Україна".

"Російський командир (космонавт Антон Шкаплеров) сказав, що збільшення зросту на 9 см - це надто багато. Це викликало підозри, і коли я виміряв зріст, він склав близько 182 см - лише на 2 см більше, ніж на Землі", - повідомив Канаі.

Астронавт перепросив за фейкову новину. "Я трохи заспокоївся, тому що зможу поміститися в сидінні корабля "Союз" і повернутися на Землю", - додав він.

У Японському агентстві аерокосмічних досліджень (JAXA), дізнавшись про "підростання" астронавта, зазначали, що зазвичай зріст людини збільшується на 1-2 см через відсутність гравітації в космосі. Представник JAXA підкреслював, що агентство не має даних про випадки підростання астронавтів на 9 см.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram