ГоловнаСвіт

Через передвиборні обіцянки Путіна в РФ очікується зростання податків і скасування пільг, - Bloomberg

За даними ЗМІ, наступний термін Путіна, швидше за все, буде останнім.

Через передвиборні обіцянки Путіна в РФ очікується зростання податків і скасування пільг, - Bloomberg
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін планує наступного місяця представити план, за яким збільшиться фінансування галузей, що формують людський капітал. Однак, аби виконати передвиборні обіцянки, після березня 2018 року в Росії можуть підвищити податки, скасувати пільги і збільшити пенсійний вік.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на трьох співрозмовників, знайомих з планами президента.

Зокрема, за словами співрозмовників агентства, йдеться про підвищення податку на доходи фізичних осіб, скасування пільг з податку на додану вартість для соціально значущих товарів. Двоє співрозмовників додали, що також розглядається введення співфінансування послуг в освіті та медицині.

Ректор Вищої школи економіки Ярослав Кузьмінов, який як радник бере участь в обговоренні економічної програми, сказав, що "завдання на наступний термін полягає в тому, що треба запустити механізми реструктуризації економіки, зрушення структури економіки в бік галузей, які формують людський капітал або які спираються на попит з боку людей". Він сказав, що не розуміє, де держава може взяти гроші, якщо не буде змін у податковій системі і скорочення пільг.

Багато з цих пропозицій були сформульовані в програмі реформ колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна. Його Путін призначив відповідальним за підготовку стратегії соціально-економічного розвитку Росії. Джерела, залучені в процес підготовки плану, повідомили, що в останні місяці Кудрін грає менш активну роль у роботі над проектом. Процесом керує голова адміністрації президента Антон Вайно.

Bloomberg пише, що наступний термін Путіна, швидше за все, буде останнім. Під час нього президент збирається майже на 30% підвищити витрати на охорону здоров'я, освіту та інфраструктуру, тобто до 2024 року вони будуть вищими приблизно на 2 трлн рублів. 

Агентство повідомляє, що наприкінці минулого року Кудрін написав лист президентові, в якому вказав: якщо витрати на соціальні сфери не підвищити, Росію очікує стагнація. На листі Путін написав: "Погоджуюсь" (з листом ознайомився Bloomberg). Одне з джерел агентства сказало, що Центробанк РФ готовий підтримати план президента, якщо в нього увійдуть реформи, необхідні для стимулювання економічного зростання.

У прес-службі Мінфіну РФ не прокоментували можливі бюджетні зміни, оскільки робота над наступним бюджетом ще офіційно не розпочалася.

Нагадаємо, раніше Путін пообіцяв підвищити мінімальну зарплату після виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram