ГоловнаСвіт

Президент Тайваню допускає можливість нападу з боку Китаю

Тайбей готовий чинити опір тиску з боку Пекіна.

Президент Тайваню допускає можливість нападу з боку Китаю
Цай Инвэнь
Фото: EPA/UPG

Президент Тайваню Цай Інвень (Tsai Ing-wen) не відкидає ймовірності нападу з боку Китаю на острів в умовах загострення напруження між материком і островом через почастішання військових навчань КНР.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Ніхто не може відкидати таку можливість. Подивимося, чи є їхні (китайські, - ред.) законодавці розумними політиками чи ні, - заявила вона. - Якщо дивитися на відносини між Тайванем і Китаєм з регіональної перспективи, будь-який розумний політик повинен дуже обережно обдумати, чи можливий варіант початку війни".

За словами президента, якщо уряд Тайваню зіштовхнеться з тиском з боку Пекіна, Тайбей чинитиме опір. Цай також підкреслила, що зростання напруження у відносинах сторін вплине і на ситуацію у всьому регіоні.

Агентство нагадує, що відносини Тайваню з Пекіном різко погіршилися після того, як Цай Інвень, яка виступає за незалежність Тайваню, зайняла пост президента в 2017 році.

Пекін підозрює, що Цай має намір наполягати на офіційній незалежності острова, що неприйнятно для материкового уряду.

Китай перервав діалог з Тайванем, активізував військові навчання навколо острова і посилив міжнародний тиск, щоб обмежити дипломатичні зв'язки Тайваню.

Нагадаємо, в серпні Тайвань привів армію в боєготовність через китайські військові навчання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram