ГоловнаСвіт

ПВК "Вагнер" звинуватили у брехні родичам загиблих у Сирії найманців

Родичам російських найманців не вдається встановити долю своїх близьких.

ПВК "Вагнер" звинуватили у брехні родичам загиблих у Сирії найманців
Архив
Фото: syria.mil.ru

ПВК "Вагнера" надає рідним загиблих у Сирії найманців інформацію про обставини смерті, що не відповідає дійсності.

Про це повідомила група незалежних розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) з посиланням на сестру одного із загиблих у Сирії росіян.

Як повідомляє CIT, у групу звернулася сестра Тамерлана Анатолійовича Качмазова, яка розповіла, що її брат був найманцем ПВК "Вагнер" і після 30 вересня безвісти зник у Сирії (CIT не вдалося незалежно підтвердити, що Качмазов дійсно був найманцем ПВК "Вагнер"). Через два місяці після його зникнення родичі вирушили на базу ПВК у Молькіно (Краснодарський край).

За словами сестри Качмазова, представники "Вагнера" розповіли, що Тамерлан мав позивний "Сунжа". За їхніми словами, його вбили 28 вересня бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ), а його тіло спалили. Представники ПВК також заявили, що позивний Качмазова був написаний на пам'ятнику, фото якого 27 листопада опублікував блогер Анатолій Несміян.

Крім Сунжі, на пам'ятнику названо загиблими ще вісьмох осіб. Як розповіли в ПВК, всіх зазначених на пам'ятнику людей бойовики стратили в один день, а їхні тіла спалили.

Ці заяви суперечать тому, що знали родичі. Як розповіла сестра Качмазова, востаннє родичі листувалися з Тамерланом 30 вересня. Як пише CIT, зазначені на пам'ятнику люди були вбиті в різний час, а тіла деяких з них повернули в Росію і поховали.

Пізніше в ПВК "Вагнер" уточнили, що Тамерлан загинув в іншому бою, який проходив 8 жовтня. Як пише CIT, на знімку пам'ятника, опублікованому блогером Несміянов, під позивним "Дідя" криється Олексій Дєдяєв (імовірно, помер щонайпізніше 8 вересня), під позивним "Гафур" - Сергій Карпунін (загинув 1 листопада під час боїв за Дейр-ез-Зор).

CIT звертає увагу, що родичі Качмазова не єдині, кому не вдається встановити долю своїх близьких. Як приклад організація наводить батьків Григорія Цуркану.

У жовтні ІДІЛ опублікувала відео зі взятими в полон громадянами Росії - Григорієм Цуркану і Романом Заболотним. Офіційно інформацію про те, що російські громадяни потрапили в полон до бойовиків, не підтверджували. Батьки Цуркану розповіли телеканалу "Дождь", що представники ПВК "Вагнер" в перші два тижні після публікації відео оселилися в їхньому будинку і забороняли їм звертатися будь-куди і спілкуватися з журналістами. Вони сказали їм, що шукають їхнього сина. Однак потім до них приїхав невідомий чоловік сказав, що їхній син загинув від поранень, а другого полоненого вбили бойовики. Родичам Цуркану запропонували компенсацію, але вони відмовилися.

За даними ЗМІ, ПВК "Вагнер" створена 2014 року підполковником запасу Дмитром Уткіним. Спочатку найманці воювали в Донбасі на боці проросійських бойовиків, а потім вирушили до Сирії. Міноборони РФ не підтверджує, щоб бійці ПВК беруть участь в операції в Сирії.

Групу пов'язують з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, також відомим як "кухар Путіна". Раніше повний тезка Уткіна був призначений гендиректором фірми "Конкорд менеджмент і консалтинг" - керуючої компанії ресторанного бізнесу Пригожина. Сам бізнесмен свій зв'язок з ПВК "Вагнер" спростовує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram