ГоловнаСвіт

Росія створить у Сирії повноцінну військово-морську базу

Дотепер у сирійському Тартусі існував російський пункт матеріально-технічного забезпечення.

Росія створить у Сирії повноцінну військово-морську базу
Башар Асад,Владимир Путин
Фото: kremlin.ru

У Сирії з'явиться повноцінна база військово-морського флоту Росії.

Про це йдеться в угоді між Росією і Сирією про розширення території пункту матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) ВМФ РФ у районі порту Тартус. Як повідомляє "Интерфакс", документ вніс на ратифікацію в Держдуму президент РФ Володимир Путін

За словами колишнього начальника Головного штабу ВМФ Росії адмірала Віктора Кравченка, угода дозволяє створити в Сирії повноцінну військово-морську базу Росії. До укладення угоди в сирійському Тартусі існував пункт матеріально-технічного забезпечення.

"Це маленька територія, розширюючи територію, ми створюємо військово-морську базу. База передбачає пристойну територію, всі види охорони й оборони, захід кораблів - до крейсерів першого рангу. Вони зможуть поповнити запаси, а особовий склад - відпочити", - розповів Кравченко.

Раніше джерело "Интерфаксу" повідомляло, що пункт у Тартусі модернізують для ремонту російських кораблів різних класів. "Надалі на території, що перебуває в користуванні ВМФ Росії, буде побудовано два нові пірси, призначені для швартування кораблів водотоннажністю понад 10 тисяч тонн, а також комплекс житлових і адміністративних будівель", - розповіло джерело агентства.

Угоду між Росією і Сирією про пункт у Тартусі уклали в січні 2017 року. Вона регулює питання, пов'язані зі статусом особового складу військових та їхніх сімей, які перебувають у пункті матеріально-технічного забезпечення (МТЗ), порядок заходу і виходу військових кораблів, переміщення автомобілів і інших транспортних засобів, а також військової техніки. Угоду уклали на 49 років з можливістю автоматичного продовження на 25 років.

Нагадаємо, 11 грудня Путін наказав почати виведення військ із Сирії. За його словами, російській армії разом зі сирійськими силами вдалося розгромити "найбільш боєздатне угруповання міжнародних терористів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram