ГоловнаСвіт

У Стокгольмі сьогодні вручатимуть Нобелівську премію

Грошова частина кожної премії становить 1,1 млн доларів.

У Стокгольмі сьогодні вручатимуть Нобелівську премію
Фото: dailycomedy.com

У Стокгольмі сьогодні, 10 грудня, відбудеться урочиста церемонія вручення Нобелівської премії 2017 року, повідомляє Радио Свобода.

Нагороди отримають лауреати Нобелівських премій з медицини, фізики, хімії, літератури, економіки, а також премію миру.

Премію миру отримає «Міжнародна кампанія із заборони ядерної зброї» (ICAN) за «роботу з привернення уваги до катастрофічних наслідків використання ядерної зброї», а також «новаторські зусилля щодо досягнення заборони такої зброї на основі договору».

Нобель в галузі медицини присуджено за відкриття молекулярного механізму, який контролює циркадні ритми. Лауреатами премії стали Джеффрі Хол, Майкл Росбаш і Майкл Янг.

Нобелівську премію з фізики отримали вчені Райнер Вайс, Баррі Бариш та Кіп Торн за виявлення гравітаційних хвиль.

Премія з хімії присуджена вченим Жаку Дюбоше, Йоахиму Франко і Річарду Хендерсону з формулюванням «за розвиток кріоелектронної мікроскопії високої здатності для визначення структури біомолекул в розчині».

Нобелівську премію з літератури вручать британському письменникові Кадзуо Ісіґуро, «який в своїх повістях потужної емоційної сили відкриває безодню під нашим ілюзорним відчуттям зв'язку зі світом».

Нобеля з економіки за вивчення прийняття рішень присудили Річарду Талеру із Чиказького університету.

Премія Нобеля з економіки, на відміну від п'яти інших нобелівських премій (з медицини, фізики, хімії, літератури і премії миру) не була запроваджена самим Альфредом Нобелем в 1901 році. Премія вручається з 1969 року, її засновником є Банк Швеції.

Церемонію нагородження традиційно проводять 10 грудня, в річницю смерті Нобеля.

Грошова частина кожної премії становить 1,1 млн доларів (9 млн шведських крон).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram