ГоловнаСвіт

У Вільнюсі зібралися остаточно декомунізувати назви вулиць

Чиновники перевірять контакти з радянським режимом діячів, іменами яких названі вулиці міста.

У Вільнюсі зібралися остаточно декомунізувати назви вулиць
Памятник Пятрасу Цвирку в Вильнюсе
Фото: delfi.lt

У мерії Вільнюса заявили про намір відмовитися від назв вулиць і площ, пов'язаних з письменниками, громадськими та політичними діячами, які співпрацювали з радянським режимом, пише Європейська правда.

Для цього спеціальну комісію у міській раді зобов'язали перевірити біографію персон, іменами яких названі вулиці, і які підтримували радянський режим.

Зокрема, мова йде про литовського поета і прозаїка Пятраса Цвірка, поетесу Саломею Неріс, письменника і громадського діяча Антанаса Венцлова, поета і діяча Гіру Людас.

Для цього члени робочої групи звернулися до Литовського центру геноциду жителів і опору, в Особливий архів і до працівників Історичного факультету Вільнюського університету.

"Ми звернулися з проханням надати інформацію про те, чи зрадили вищезгадані діячі своїми діями державу", - сказала член міськради Вільнюса Паулі Кузміцкене.

Від висновків експертів залежить, чи запропонують прибрати з Вільнюса пам'ятник Цвірку, а також перейменувати сквери, вулиці, школи та музеї, названі на честь цих діячів.

Зазначимо, роль цих осіб в Литві оцінюють по-різному, всі вони в роки окупації співпрацювали з радянською владою і своєю творчістю зміцнювали нову ідеологію.

Нагадаємо, Харківська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища 30 листопада ухвалила рішення прибрати з центру міста останки більшовика Миколи Руднєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram