ГоловнаСвіт

Росія вислала польського історика після лекцій про сталінські репресії

Генріха Глебоцького затримали наступного дня після виступу.

Росія вислала польського історика після лекцій про сталінські репресії
Архив
Фото: ura.ru

ФСБ вислала з Росії польського історика Генріха Глебоцького, погрожуючи йому "насильницькою депортацією". Це сталося після того, як він прочитав кілька відкритих лекцій про репресії сталінського періоду.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Інституту національної пам'яті Польщі (IPN).

В інституті повідомили, що Глебоцького затримали співробітники ФСБ 24 листопада. Його ознайомили з рішенням, датованим 21 листопада, в якому йшлося, що він зобов'язаний покинути територію Росії впродовж 24 годин "під загрозою насильницької депортації".

У Росії Глебоцький, науковий співробітник Ягеллонського університету і краківської філії Інституту національної пам'яті, перебував з 14 листопада. Він проводив дослідження в архівах, вивчаючи російсько-польські відносини XIX-XX століть. Окрім того, він на запрошення Польського інституту в Санкт-Петербурзі прочитав дві відкриті лекції про долю польських громадян у період політичних репресій 1930-х років. Лекції пройшли 22 і 23 листопада. Затримання Глебоцького сталося наступного дня після його виступу.

У IPN відзначили, що це рішення ФСБ рівнозначне забороні на в'їзд Глебоцького в Росію в майбутньому. Крім того, для нього заблоковано доступ до російських архівів, які необхідні для проведення дослідження в сфері російсько-польських відносин, над яким працює близько 25 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram