ГоловнаСвіт

Десятки цивільних загинули в результаті російського авіанальоту в Сирії

У вівторок у Женеві почнеться восьмий раунд переговорів щодо сирійської конфлікту.

Десятки цивільних загинули в результаті російського авіанальоту в Сирії
Архив
Фото: www.1news.az

Щонайменше 53 мирних жителі загинули в неділю в результаті ударів російської авіації по сирійському селу Аль-шафах, повідомляє "Бі-бі-сі" з посиланням на Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини (SOHR).

За даними центру, серед загиблих - 21 дитина.

Село розташоване в провінції Дейр-ез-Зор на сході країни. Це одна з останніх сирійських провінцій, яку все ще контролюють бойовики "Ісламської держави".

Від самого початку SOHR повідомив про те, що в результаті ударів по житлових будинках загинули 34 особи.

Але керівник центру Рамі Абдель Рахман повідомив агентству Франс-прес, що, за повідомленнями з Сирії, жертв більше.

"Число жертв зросло після того, як розгребли завали в ході тривалої рятувальної операції", - сказав він.

Раніше російські військові підтвердили, що шість бомбардувальників ВКС Росії завдали ударів у цьому районі, однак вони стверджують, що цілями авіанальотів були бойовики ІД.

За декілька днів до початку женевських переговорів про врегулювання ситуації в Сирії сирійські урядові війська посилили атаки на збройну опозицію, а російська авіація - на бойовиків ІД.

Також за інформацією сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, в неділю в результаті авіаударів та обстрілів з землі загинули не менш ніж 23 мирних жителі в Східній Гуті -підконтрольному сирійським повстанцям передмісті Дамаска.

Східна Гута - одна з так званих зон деескалації, де діє режим припинення вогню. Про створення зон безпеки домовилися навесні цього року сирійська влада та загони сирійської опозиції за посередництва Росії, Ірану та Туреччини.

Ситуація в Східній Гуті ускладнюється тим, що район уже чотири роки перебуває в блокаді. Сирійська влада не пропускає комерційні вантажі в передмістя, де проживають близько 400 тисяч осіб. За інформацією ООН, жителям Східної Гути, включаючи дітей, гостро не вистачає продовольства.

Урядові війська на початку листопада посилили тиск на анклав, пояснюючи це тим, що в Східній Гуті діють бойовики джихадистського угруповання "Джебхат Фатх аш-Шам".

Очевидець повідомив агентству Рейтер, що в небі над Східною Гутою в неділю було видно безпілотники. Бомбардувань зазнали також населені пункти Месраба і Харасті в Східній Гуті.

За останні два тижні на території Дамаска декілька разів падали снаряди зі Східної Гути.

Сирійське урядове видання повідомило, що в результаті ракетного обстрілу ринку Мідан у Дамаску отримали поранення чотири людини.

Отримати незалежне підтвердження інцидентів неможливо.

Москва, ключовий союзник сирійського президента Башара Асада, заявила в неділю, що завдала авіаударів по позиціях джихадистського угруповання "Ісламська держава" в Дейр-ез-Зорі на сході країни.

На початку листопада сирійська влада заявила про звільнення від бойовиків Дейр-ез-Зора - останнього оплоту "Ісламської держави".

У вівторок, як очікують, у Женеві почнеться восьмий раунд переговорів, покликаних знайти вихід із сирійського конфлікту.

За шість років війни в Сирії загинули понад 400 тисяч осіб, мільйони змушені були покинути свої будинки, що призвело до найважчої міграційної кризи в Європі з часів Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram