ГоловнаСвіт

Заарештовані саудівські принци погодилися передати частину своїх активів державі

1% тих, хто потрапив у список передбачуваних корупціонерів, надав докази своєї непричетності.

Заарештовані саудівські принци погодилися передати частину своїх активів державі
Мухаммад ибн Салман
Фото: EPA/UPG

Більшість заарештованих у Саудівській Аравії членів королівської сім'ї, чиновників і бізнесменів погодилися на запропоновану владою угоду, в рамках якої вони передадуть державі частину своїх активів. 

Про це розповів в інтерв'ю The New York Times спадкоємний принц Мухаммад ібн Салман.

За його словами, підготовка антикорупційної операції, під час якої було затримано близько 200 осіб, почалася ще два роки тому.

"Мій батько (король Саудівської Аравії) сказав, що за такої корупції немає ніяких шансів залишитися в G20 і демонструвати зростання. У на початку 2015 року його одним з перших розпоряджень був наказ своїй команді почати збір інформації про корупцію на самій верхівці. Вони працювали два роки, поки не зібрали найточнішу інформацію, і потім представили список з 200 осіб", - розповів принц.

1% тих, хто потрапив у список передбачуваних корупціонерів, надав докази своєї непричетності, ще близько 4% заявили, що готові довести свою невинуватість у суді, сказав Мухаммад бін Салман. Усі інші, за його словами, погодилися на угоду.

У рамках угоди, за його оцінкою, до бюджету країни надійдуть близько $100 млрд, вилучених у підозрюваних у корупції.

Нагадаємо, на початку листопада в Саудівській Аравії затримали десятки людей, у тому числі принців, діючих міністрів і чиновників. Усього заарештували понад 200 осіб. Їх звинуватили у хабарництві, розтраті, відмиванні грошей і зловживанні повноваженнями. Затриманих членів королівської сім'ї помістили в готель Ritz-Carlton в Ер-Ріяді, з якого виселили всіх постояльців.

Видання The Wall Street Journal раніше з посиланням на джерела повідомляло, що в затриманих у Саудівській Аравії планують вилучити майно і заморозити рахунки на загальну суму близько $800 млрд.

31-річний Мухаммад ібн Салман був призначений спадкоємним принцем Саудівської Аравії в червні 2017 року. На думку політологів, зміна спадкоємного принца свідчила про намір короля Саудівської Аравії провести в країні масштабні реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram