ГоловнаСвіт

Путін заявив про швидке завершення військової операції в Сирії

Російські військові бази залишаться в Росії і після офіційного завершення операції.

Путін заявив про швидке завершення військової операції в Сирії
Башар Асад,Владимир Путин
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін оголосив про те, що найближчим часом військова операція Росії в Сирії завершиться.

Про це він повідомив на зустрічі з сирійським президентом Башаром Асадом, який напередодні прибув у Сочі з робочим візитом. Розшифровку зустрічі оприлюднено на сайті Кремля

"Що стосується нашої спільної роботи в боротьбі з терористами на території Сирії, ця військова операція дійсно завершується", - заявив Путін.

Він додав, що у світі "ще вистачає проблем з тероризмом". "Але основне завдання вже близьке до завершення, і можна буде сказати найближчим часом, що ми її вирішили", - наголосив російський лідер.

Перший заступник голови комітету з оборони і безпеки Ради Федерації Франц Клінцевич повідомив "Интерфакс", що військова операція в Сирії завершиться до кінця 2017 року. Тоді, за його словами, Росія скоротить сухопутний контингент і чисельність повітряно-космічних сил. При цьому Клінцевич зазначив, що російські військові бази залишаться в Росії і після офіційного завершення операції.

"У результаті попередніх домовленостей військові бази Росії на території Сирії залишаться (...) Чисельність сил і засобів буде визначена згідно з обстановкою. Це рішення прийматиме керівництво країни, але те, що наші сили і засоби там залишаться і будуть надавати підтримку, в тому числі і в можливих локальних осередках напруження, я в цьому не сумніваюся", - заявив Клінцевич.

Російська військова операція в Сирії триває з 30 вересня 2015 року. У березні 2016 року Путін розпорядився вивести з Сирії "основну частину" російського військового угруповання. Він пояснив це тим, що "поставлену задачу загалом виконано". Авіація Росії при цьому продовжує завдавати авіаударів по позиціях бойовиків у Сирії. Відзначимо, що російську авіацію не раз викривали у брехні щодо цілей авіаударів: їх жертвами ставали як представники помірної сирійської опозиції, яка виступає проти Асада, так і мирні громадяни.

За інформацією Conflict Intelligence Team, у Сирії на боці Росії воюють бійці приватної військової компанії "Вагнера" ("ПВК Вагнера"). Офіційно їхню участь і інформацію про загибель під час операції в Міноборони Росії не підтверджують.

Як повідомляли в серпні, ООН зібрала докази провини Башара Асада у військових злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram