ГоловнаСвіт

Матір російського школяра, який виступив у Бундестазі, розповіла про погрози на його адресу

Влада Ямало-Ненецького автономного округу пообіцяла "надати підтримку сім'ї" підлітка.

Матір російського школяра, який виступив у Бундестазі, розповіла про погрози на його адресу
Николай Десятниченко
Фото: стоп-кадр видео

Десятикласнику з гімназії №1 Нового Уренгоя Миколі Десятниченкові погрожують після його промови в німецькому Бундестазі

Про це розповіла матір підлітка Оксана Десятниченко, повідомляє ТАСС. 

"Фактично надходять погрози, його ображають і обзивають, і погрожують, що ми, мовляв, його зустрінемо. Я вважаю, що це не той випадок, коли до дитини потрібно застосовувати репресивні заходи. В цьому випадку він не мав на увазі нічого поганого", - сказала вона.

За словами Оксани Десятниченко, метою поїздки хлопчика в Німеччину була "місія миру, а не розпалювання конфлікту". Вона пояснила, що з промови підлітка були вирвані деякі фрази, а в результаті його неправильно зрозуміли. Вона сказала, що, згідно з планами, виступ її сина мав тривати 7-8 хвилин, а в підсумку через регламент його скоротили до двох хвилин.

"У загальному контексті промови були вилучені деякі факти, фрази, і я розумію, що це призвело до неправильного розуміння всієї доповіді, оскільки не можна говорити, що мій син за щось просив пробачення. Він мав на увазі, що ... в Німеччині воювали і такі люди, і такі солдати, які, можливо, не хотіли війни і потрапили туди не зі своєї волі", - пояснила Десятниченко.

У прес-службі уряду Ямало-Ненецького автономного округу ТАСС заявили, що потрібно розібратися в ситуації, перш ніж "вішати ярлик ворога народу і зрадника батьківщини на підлітка". "Зараз мова вже про безпеку дитини, і ми його не кинемо, надамо підтримку сім'ї", - заявили там.

19 листопада Микола Десятниченко виступив на зустрічі російських і німецьких дітей у Бундестазі в Німеччині з доповіддю про своє дослідження, присвячене німецьким солдатам під час Другої світової війни. Під час виступу він зазначив, що відвідав поховання солдатів Вермахту недалеко від міста Копейськ. "Це надзвичайно засмутило мене, оскільки я побачив могили невинно загиблих людей, серед яких багато хто хотів жити мирно і не хотів воювати", - сказав школяр.

Заступник голови комітету Держдуми з освіти і науки Борис Чернишов попросив Генпрокуратуру перевірити виступ підлітка. На хлопчика також поскаржилася депутат законодавчих зборів Ямало-Ненецького автономного округу Олена Кукушкіна. Єкатеринбурзький блогер Сергій Колясніков написав у ФСБ заяву, звинувативши школяра в реабілітації "нацистських злочинців". Комітет Ради Федерації з міжнародних справ попросив уряд Ямало-Ненецького автономного округу перевірити гімназію, в якій навчається Десятниченко.

На підтримку хлопчика виступив голова Нового Уренгоя Іван Костогриз. Він сказав, що промову дитини "в жодному разі не можна розцінювати як прихильність хлопчика фашизму" - школяр просто "поділився своїми відкриттями про те, що не всі німці хотіли воювати, багато хто хотів просто жити мирно".

Нагадаємо, раніше в листопаді в РФ суд конфіскував у студента iPhone за репост карикатури на нацистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram