ГоловнаСвіт

У Зімбабве понад десят тисяч протестувальників вимагали відставки 93-річного президента

Акцію підтримали військові, які кілька днів тому здійснили в країні переворот.

У центрі столиці Зімбабве, Хараре десятки тисяч людей вийшли на демонстрацію з вимогою відправити у відставку президента країни 93-річного Роберта Мугабе. Голова Зімбабве перебуває під охороною військових, які кілька днів тому захопили владу в країні.

Зранку суботи, 18 листопада, вулицями столиці ходять ейфорійні натовпи людей з національною символікою і плакатами, на яких написано «Мугабе має піти!». Про це повідомляє The Guardian. Марш, який санкціоновано військовими, повинен продемонструвати широку підтримку повернення країни до демократії.

"До вечора п'ятниці, 17 листопада, у всіх 10 провінційних органах місцевої влади країни висловили недовіру президенту. Це може привести до того, що Мугабе буде позбавлений посади до неділі", - повідомив кореспондент The Guardian.

Відзначимо, південноафриканська країна Зімбабве вперше переживає відкритий розкол між військовими і президентом Мугабе, який керує країною з 1980-го року. Військові завжди були опорою влади 93-річного лідера.

Представники армії Зімбабве заявили по державному телебаченню, що взяли під варту президента країни Роберта Мугабе і його дружину 15 листопада. Причиною цього могло послужити зокрема те, що на початку листопада президент Мугабе звільнив свого заступника Еммерсона Мнангагва, який вважався ймовірним наступником голови держави і користувався підтримкою військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram