ГоловнаСвіт

У парламенті Британії закликали визнати Голодомор геноцидом українців

Наразі уряд "зберігає переконання, що визнання цього рішення має ґрунтуватися на судовому процесі, який викликає довіру".

У парламенті Британії закликали визнати Голодомор геноцидом українців
Фото: EPA/UPG

У Палаті громад (нижня палата парламенту Великобританії) закликають визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу, але британський уряд наразі зберігає стриману позицію.

Дебати про Голодомор 1932-1933 років в Україні, які транслювалися на сайті законодавчого органу, відбулися у Вестмінстерському залі британського парламенту, передає УНІАН.

Ініціатором дебатів виступила член керівної Консервативної партії в Палаті громад Паулін Лейтем. За словами Лейтем, вона вже не вперше бере участь у дебатах щодо Голодомору в Україні і постійно закликає уряд Великобританії визнати Голодомор в Україні геноцидом.

"Я сьогодні тут, щоб нагадати колегам про злочин, який відбувся в Україні у 1932-1933 роках, і знову закликати, щоб уряд визнав це політизований вияв зла геноцидом", - зазначила Лейтем. Вона сказала, що точна кількість людей, загиблих під час Голодомору, невідома. У зв'язку з цим Лейтем зазначила, що, за оцінками, чисельність жертв Голодомору становить від 7 до 10 мільйонів.

Крім того, член Палати громад переконана, що окремі дії Сталіна, зокрема закриття східного кордону України, щоб зупинити рух українських селян до Росії у пошуках їжі, є очевидною ознакою того, що його політика була вмотивована ворожістю проти ідентичності, традицій і культури українців, що "сьогодні називалося б етнічними чистками".

Вона сказала, що "Голодомор в Україні є прикладом злочину, спричиненого політичною ідеологією, і який розгорівся через упередженість". На її переконання, з історії про Голодомор необхідно засвоїти важливі уроки і забезпечити, щоб "світ ніколи не був сліпим перед такими широкомасштабними злочинами".

Лейтем закликала уряд Великобританії приєднатися до 17 країн, що визнали Голодомор геноцидом.

Крім Лейтем, на підтримку визнання Голодомору в Україні геноцидом висловилися член Лейбористської партії Стівен Паунд і член Шотландської національної партії Карол Монаган.

Водночас присутній на дебатах представник чинного уряду Великобританії сказав, що "уряд зберігає переконання, що визнання цього рішення має ґрунтуватися на судовому процесі, який викликає довіру".

Він зазначив, що уряд Великобританії буде дотримуватися цього підходу.

Нагадаємо, у вересні під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у США Президент Петро Порошенко закликав світ визнати Голодомор геноцидом українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram