ГоловнаСвіт

У Боснії і Герцеговині відкрили пам'ятник екс-постпреду РФ в ООН Чуркіну

Ініціатором встановлення монумента назвали боснійсько-сербську неурядову організацію.

У Боснії і Герцеговині відкрили пам'ятник екс-постпреду РФ в ООН Чуркіну
Виталий Чуркин
Фото: EPA/UPG

У місті Східне Сараєво в Боснії і Герцеговині відкрили пам'ятник колишньому постійному представникові Росії в ООН Віталію Чуркіну, який помер у лютому.

Про це повідомляє посольство РФ у Боснії і Герцеговині в своєму Twitter.

Пам'ятник - це чорний постамент з ім'ям і роками життя Чуркіна, а також написом: "Спасибі за російське ні". Як повідомляє РИА Новости з посиланням на посла Росії в Боснії і Герцеговині Петра Іванцова, ініціатором встановлення монумента була боснійсько-сербська неурядова організація "Східна Альтернатива". 

Східне Сараєво - це населене в основному сербами передмістя Сараєва. Після закінчення війни в Боснії і Герцеговині в 1995 році Східне Сараєво стало окремим муніципалітетом, що входить у Республіку Сербську. При цьому інша частина міста входить у хорватсько-мусульманську Федерацію Боснії і Герцеговини.

Іванцов назвав відкриття пам'ятника Чуркіну "знаковою подією". "Це данина поваги передчасно померлому постпреду Росії при ООН, життя якого було тісно пов'язане з подіями на Балканах. Віталій Іванович як спеціальний представник президента Російської Федерації вніс великий вклад у припинення війни в Боснії і Герцеговині, політичне врегулювання в цій країні, процес стабілізації і її постконфліктний розвиток", - заявив посол РИА Новости. У червні президент Республіки Сербської Мілорад Додік посмертно нагородив Чуркіна Орденом прапора зі срібним вінком.

Чуркін помер 20 лютого в Нью-Йорку. У МЗС РФ заявили, що він "пішов з життя на робочому посту". Офіційно причини його смерті не називали. The New York Post із посиланням на власні джерела писала, що постпред помер у лікарні Нью-Йорка від серцевого нападу. Цю інформацію The Associated Press підтвердило джерело в мерії Нью-Йорка. Воно розповіло, що слідів насильницької смерті на тілі Чуркіна не виявили. У березні стало відомо, що судмедекспертам заборонили називати причину смерті Чуркіна

Чуркін народився в Москві в 1952 році, з 1998-го по 2003 рік був послом Росії в Канаді, а з 2006 року - постпредом Росії при ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram