ГоловнаСвіт

Лідер іракських курдів анонсував свою відставку

Масуд Барзані з 1 листопада залишить пост президента Іракського Курдистану.

Лідер іракських курдів анонсував свою відставку
Курды с портретом президента иракского Курдистана Масуда Барзани, во время марша в поддержку референдума о независимости региона
Фото: EPA/UPG

Президент Іракського Курдистану Масуд Барзані, який займав цей пост з часу його заснування в 2005 році, анонсував свою відставку, пише "Би-Би-Си".

Барзані не буде продовжувати свої президентські повноваження, термін яких закінчується 1 листопада. Їх тимчасово розділять регіональний уряд і парламент.

Про відхід Барзані оголошено через місяць після референдуму про незалежність, за яким настало різке загострення відносин з центральною владою Іраку, введення іракських військ до нафтоносної провінції Кіркук і зіткнення з загонами курдського ополчення пешмерга.

1 листопада, коли закінчуються повноваження Барзані, в Іракському Курдистані мали відбутися президентські вибори, але минулого тижня вони були відкладені на невизначений термін у зв'язку з різким загостренням обстановки в регіоні.

Раніше в цьому році Барзані вже говорив, що він не має намір переобиратися на пост президента, але мало хто очікував, що він буде дотримуватися своєї обіцянки. Ще в 2013 році він відмовився покинути пост, коли його повноваження закінчилися, а через два роки ще на два роки продовжив їх завдяки рішенню парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram