ГоловнаСвіт

Боріс Джонсон допустив часткову провину Заходу в погіршенні відносин з Росією

Британський міністр заявив, що Москва повинна "заплатити" за анексію Криму.

Боріс Джонсон допустив часткову провину Заходу в погіршенні відносин з Росією
Борис Джонсон
Фото: News Front

Голова МЗС Великобританії Боріс Джонсон закликав західні країни задуматися про те, як "ми втратили Росію".

Він також допустив, що Захід частково винен у погіршенні відносин з Москвою, пише The Times

"20 років тому здавалося, що [між Росією і Заходом] будуть інші відносини. Я щиро думав, що ми зможемо вітати Росію в співтоваристві демократичних націй. На мою думку, нам потрібно трохи розібратися, чому цього не сталося, як ми втратили Росію. Я думаю, що помилок припустилися обидві сторони", - сказав Джонсон.

Він зазначив, що в Росії і Великобританії є спільні інтереси, як-от: боротьба з тероризмом, ситуація в Ірані та Північній Кореї, а також майбутнє Сирії. При цьому він зазначив, що анексія Криму Росією "залишається шокуючою", і Москва повинна "заплатити за це".

Промова Джонсона прозвучала напередодні його першої поїздки в Росію як міністра закордонних справ, зауважує The Times.

Джонсон планував приїхати в Москву 10 квітня 2017 року, щоб обговорити розбіжності Росії і Великобританії з приводу ситуацій в Сирії та Україні. Однак за два дні він скасував поїздку, пояснивши це розвитком подій у Сирії, які "в корені змінили ситуацію". Пізніше голова британського МЗС заявив, що приїде в Москву наприкінці 2017 року, щоб обговорити ядерну угоду з Іраном, Сирію і Україну. "Я з нетерпінням чекаю візиту в Москву, щоб взаємодіяти з російським урядом", - сказав Джонсон.

Візит Джонсона стане першою поїздкою голови МЗС Великобританії в Росію з 2012 року. Востаннє в Москву приїжджав колишній голова британського МЗС Вільям Хейг.

Як повідомляли наприкінці вересня, британські консерватори бачать Боріса Джонсона наступним лідером своєї партії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram