ГоловнаСвіт

Трамп закликав Іспанію залишатися об'єднаною

Американський лідер відзначив, що проблема Каталонії "розгорталася протягом століть".

Трамп закликав Іспанію залишатися об'єднаною
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп закликав Іспанію залишатися об'єднаною за кілька днів до референдуму про незалежність Каталонії.

Про це повідомляє The Hill

"Я можу сказати, кажучи тільки від себе, що я хотів би, щоб Іспанія продовжувала бути об'єднаною", - сказав Трамп під час спільної прес-конференції з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм у Білому домі.

Американський лідер відзначив, що ця проблема "розгорталася протягом століть".

"Я думаю, що жителі Каталонії вже давно говорять про неї. Я впевнений, якщо б ви мали точні цифри і точні опитування, то побачили б, що вони люблять свою країну", - додав Трамп.

"Вони люблять Іспанію. І вони не залишать її. Тому я за об'єднану Іспанію. Я дійсно думаю, що жителі Каталонії залишаться з Іспанією. Я думаю, що було б нерозумно не зробити саме так. Тому що йдеться про те, щоб залишитися з дійсно великою, красивою і дуже історичною країною", - заявив президент США.

Раніше у вересні парламент Каталонії затвердив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. До цього регіональна влада розробила документ, згідно з яким про незалежність автономного співтовариства буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відокремлення від Іспанії.

Незабаром після цього влада Іспанії взяла під контроль усю правоохоронну систему Каталонії, щоб зупинити проведення референдуму про незалежність 1 жовтня. Також Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відокремлення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014 року проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, встановлювала термін у півтора року, протягом якого Каталонія повинна отримати незалежність.

Як повідомляли напередодні, президенту Каталонії Карлесу Пучдемону, який наполягає на проведенні референдуму про незалежність, може загрожувати арешт. Причиною для можливого затримання та арешту Пучдемона може стати неналежна витрата державних коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram