ГоловнаСвіт

Росія передала США план нормалізації відносин, - BuzzFeed (оновлено)

На сьогодні тільки невелика частина із запропонованих планом РФ зустрічей відбулася.

Росія передала США план нормалізації відносин, - BuzzFeed (оновлено)
Фото: EPA/UPG

На третьому місяці президентства лідера США Дональда Трампа президент РФ Володимир Путін скерував свого дипломата в Держдепартамент для передачі плану нормалізації відносин між обома країнами.

Про це йдеться в документі, отриманому BuzzFeed News. 

"Цей документ - не що інше, як "дорожня карта" для повномасштабної нормалізації американо-російських відносин", - сказав віце-президент із досліджень Фонду Карнегі за міжнародний мир Ендрю Вайс.

Як наголошено, пропозиція Кремля складалася з негайного відновлення дипломатичних, військових і розвідувальних каналів, які "розірвалися" через військову інтервенцію Росії в Україну та Сирію.

Планували, що до квітня спецпредставник Путіна з кібербезпеки Андрій Крутських повинен був зустрітися з американськими колегами для консультацій з приводу "інформаційної безпеки". До травня країни повинні були провести "спеціальні консультації" щодо війни в Афганістані, Ірані, Україні та денуклеаризації Корейського півострова, пише видання.

Також Росія пропонувала провести зустрічі голів ЦРУ, ФБР, Ради нацбезпеки, Пентагону з російськими колегами, і відновити канали, "закриті" за часів президентства Барака Обами.

Як повідомляють, документ розкриває невисловлену пропозицію Москви про те, що Трамп не приділятиме багато уваги ймовірному втручанню Росії в американські вибори в 2016 році.

"Він (документ, - ред.) просто ігнорує все, що змушувало відносини погіршуватися, в ньому вдаються, що втручання у вибори (США, - ред.) і криза в Україні ніколи не відбувалися", - сказала колишній співробітник національної розвідки під час правління Джорджа Буша Анджела Стент, яка також вивчала документ.

Видання зазначає, що на сьогодні тільки невелика частина із запропонованих планом зустрічей відбулася, і багато переговорів навряд будуть проведені, оскільки Росія і США перебувають у стадії дипломатичного конфлікту.

Посольство Росії у Вашингтоні відмовилося обговорювати цей документ. "Ми не коментуємо закриті двосторонні переговори, які є звичайною дипломатичною практикою", - відзначили в дипмісії.

Чиновники в Білому домі і Держдепартаменті відмовилися говорити, хто доставив документ, але не заперечували його справжність.

Оновлено: Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив інформацію Buzzfeed про те, що Кремль передавав адміністрації президента США план врегулювання відносин, передає "Дождь".

"Москва послідовно виступала за відновлення діалогу, за обмін думками, за спроби пошуку спільних рішень. Але, на жаль, ми не зустріли тут взаємності", - заявив прес-секретар Путіна.

Нагадаємо, що раніше у вересні новий посол РФ у США заявив про “конкретні” кроки Москви для поліпшення відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram