ГоловнаСвіт

Додона звинуватили в зловживанні повноваженнями

Спікер парламенту Молдови наполягатиме на включенні до порядку денного Радбезу питання про зловживання президента.

Додона звинуватили в зловживанні повноваженнями
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявляє, що президент Ігор Додон зловживає наданими йому Конституцією повноваженнями, помилково інтерпретуючи поняття "верховний головнокомандувач".

Як повідомляє "Укрінформ", так Канду прокоментував на брифінгу в Кишиневі вимогу Додона про відставку заступника міністра оборони через відправлення військовослужбовців на навчання в Україну.

"Президент Додон зловживає наданими йому законодавством повноваженнями, помилково інтерпретуючи поняття "верховний головнокомандувач Збройними силами". Президент не повинен забувати, що його повноваження обмежені. Існує затверджений план участі наших військових частин у військових навчаннях. Неучасть у навчаннях, незалежно від того, де вони проводяться і хто їх проводить, робить нашу армію ще більш непідготовленою і неефективною. І тоді виникає питання: який же ти верховний головнокомандувач, якщо не дбаєш про армію", - заявив Канду.

Спікер наголосив при цьому, що на найближчому засіданні Вищої ради безпеки він буде наполягати на включенні до порядку денного Радбезу питання про зловживання президента, а також про втрату, яку ці зловживання завдають армії.

Нагадаємо, раніше Додон заборонив молдовським військовим брати участь у міжнародних навчаннях Rapid Trident-2017, які проходять в Україні з 7 по 23 вересня. У відповідь уряд прийняв окрему постанову, відповідно до якої військовослужбовцям було дозволено виїхати в Україну. Пізніше проросійський лідер Молдови заявив, що призупиняє це рішення уряду, керуючись наданими йому Конституцією повноваженнями головнокомандувача Збройними силами країни.

Крім того, раніше сьогодні Додон заявив про ініціювання процедури відставки заступника міністра оборони Георге Галбура, а також про проведення службового розслідування і про покарання відповідальних осіб, аж до пониження їх у військових званнях, через участь у військових навчаннях в Україні. Додон також підписав указ, що забороняє виїзд молдовських військових за межі країни (для участі в навчаннях, стажуваннях та інших місіях) без письмової згоди верховного головнокомандувача.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram