ГоловнаСвіт

Китай і Росія, ймовірно, причетні до створення ядерної ракетної програми КНДР, - думка

Щирість "гравців" у врегулюванні ситуації з КНДР викликає великі сумніви. 

Китай і Росія, ймовірно, причетні до створення ядерної ракетної програми КНДР, - думка
Виталий Кулик
Фото: Макс Требухов

За транзакціями і кодами товарів, які постачалися китайськими компаніями в Північну Корею, є попередня картина, що частково Китай брав участь у створенні ядерної ракетної програми для КНДР.

Про це заявив Віталій Кулик, політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства в ході круглого столу на тему: "Чим загрожує світу протистояння США та Північної Кореї?", організованого інститутом Горшеніна.

"Останній технологічний ривок у КНДР - створення ракети нового типу, створення водневої бомби - не можна пояснити лише наявністю просунутої групи північнокорейських експертів і технологів з Ірану. Подібний ривок не міг бути спонсорованим і Китаєм. Тому є думка, зокрема й китайських експретів, що без допомоги Росії тут не обійшлося, серед іншого у створенні водневої бомби", - розповів політолог, зазначивши, що "роботи велися давно і без особливого успіху, і лише протягом останнього року-півтора - різкий прорив у технології, створення ракети, здатної нести ядерний заряд".

"Щирість гравців у врегулюванні ситуації з КНДР викликає великі сумніви. Пряма мета Російської Федерації та Китаю в цій справі теж не ясні", - наголосив експерт.

Водночас, за словами Кулика, Пхеньян на 70-80% контролюється Китаєм, а Росія істотно впливає на "підвищення ставок" навколо Північної Кореї.

Нагадаємо, раніше Кулик заявив, що  в КНДР не було б значних економічних успіхів без повної підтримки Китаю.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram