ГоловнаСвіт

Миротворців ООН потрібно розмістити на кордоні з РФ, - МЗС Польщі

Польща очікує конкретних пропозицій щодо миротворчої місії на Донбасі на зустрічі РБ ООН. 

Миротворців ООН потрібно розмістити на кордоні з РФ, - МЗС Польщі
Фото: poland-ukraine.com.ua

Розміщення миротворчих сил ООН на Донбасі можливе лише за згодою та в тісній співпраці з владою України.

Про це заявило МЗС Польщі, передає Onet.pl. 

"Відповідним місцем для подання і підготовки такого роду ініціатив є Рада Безпеки ООН, і ми очікуємо конкретних пропозицій на зустрічі Ради ... Необхідною умовою успіху такої місії була б підготовка мандата (місії ООН) у співпраці та за згодою української сторони", - інформує МЗС Польщі.

Повідомляють, що розміщення миротворчих сил на українсько-російському кордоні є бажаним з погляду безпеки та стабільності в регіоні.

"Однак ми не можемо погодитися із ситуацією, коли присутність цих сил порушує загальноприйняті норми міжнародного права, зокрема ті, що стосуються територіальної цілісності й непорушності кордонів", - наголошує польське зовнішньополітичне відомство.

У повідомленні зазначено, що, розглядаючи висловлювання президента РФ Путіна щодо миротворців ООН на Донбасі, складно абстрагуватися від двох питань. "По-перше, йдеться про військові дії бойовиків, які тренуються і фінансуються Росією, і їхні дії спрямовані проти спостережної місії ОБСЄ. По-друге, йдеться про брак прозорості й наступальний характер навчань "Захід-2017", - наголосило польське зовнішньополітичне відомство.

У Варшаві зазначили, що Польща підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і не погоджується на порушення міжнародного порядку й ігнорування міжнародних норм права.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін у вівторок, 5 вересня, погодився з ідеєю введення миротворців ООН на Донбас, але заявив, що ці сили мають перебувати лише на лінії розмежування і що це потрібно узгоджувати з ватажками "ЛНР" і "ДНР". Путін також повідомив, що доручив МЗС РФ внести проект резолюції щодо миротворців на Донбасі на розгляд Радбезу ООН.

У МЗС України після цієї заяви наголосили, що Росія спотворює ідею розгортання місії. Українські дипломати відзначають, що на Донбасі під виглядом миротворців не може бути присутнім військовий або інший персонал країни-агресора, а також не може бути й мови "про отримання згоди на проведення операції з підтримання миру від незаконних збройних формувань, які діють на території ОРДЛО за підтримки, фінансування та матеріально-технічного забезпечення з боку Росії".  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram