ГоловнаСвіт

Іран і Ірак підписали угоду про військову співпрацю

Меморандум може викликати занепокоєння США.

Іран і Ірак підписали угоду про військову співпрацю
Фото: EPA/UPG

Іран і Ірак підписали угоду про посилення військової співпраці і боротьбу з "тероризмом і екстремізмом", що, як вважають, може спровокувати занепокоєння США.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

За даними іранських агентств, цей меморандум про взаєморозуміння між міністрами оборони двох країн також стосується прикордонної безпеки, взаємної технічної і військової підтримки чи співпраці в постачанні і навчанні військ.

У 1980-1988 роках Іран і Ірак вели між собою криваву війну, але відносини шиїтського Ірану з Іраком значно покращилися після повалення у 2003 р. переважно сунітської влади президента Іраку Саддама Хусейна і створення в Іраку переважно шиїтського уряду.

Нинішня влада Іраку є для США регіональним союзником, але Іран є фактичним противником через розбіжності в багатьох питаннях.

Президент США Дональд Трамп виступає з жорсткою лінією щодо Тегерана. Він, зокрема, різко критикує багатосторонню "ядерну угоду" 2015 року, згідно з якою з Ірану почали знімати санкції, накладені через його ядерну програму, у відповідь на значне скорочення Тегераном цієї програми.

Також адміністрація США звинувачує Іран у підбурюванні до заворушень на Близькому і Середньому Сході, у підтримці терористичних угруповань в Іраку, Сирії, Ємені та Лівані.

Нагадаємо, в США назвали Іран "провідною державою-спонсором тероризму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram