ГоловнаСвіт

Польська опозиція заявила про загрозу Майдану через судову реформу

Схетина пообіцяв зробити все можливе, щоб Качинський "не зламав демократію" в Польщі.

Польська опозиція заявила про загрозу Майдану через судову реформу
Гжегож Схетына
Фото: EPA/UPG

У найбільшій опозиційній партії Польщі заявляють, що не хочуть Майдану, але не виключають такого розвитку ситуації.

Про це заявив лідер найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО), колишній міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина в ефірі телеканалу Polsat News

"Я не хочу Майдану в Польщі, але Качинський і більшість партії PiS ("Право і Справедливість") роблять усе для того, щоб довести до такої ситуації. Щодня в Польщі проходять демонстрації, а зараз середина липня і десятки тисяч людей виходять по всій Польщі в декількох десятках міст, протестуючи проти порушення незалежності судів", - заявив Схетина.

Він підкреслив, що Польща не є власністю лідера PiS Ярослава Качинського.

"Або він впише розмови про політику і реальність у принципи демократичного парламентаризму, або він буде робити все, щоб зламати цю демократію. І я зроблю все можливе, щоб не дозволити йому це", - підкреслив Схетина.

Польська владна партія "Право і Справедливість" (PiS) хоче внести зміни у три закони - про Верховний суд, Національну суддівську раду і Суди загальної юрисдикції. Таким чином влада хоче позбутися патологій у судовій системі країни. Опозиція і більшість суддівського корпусу наполягають, що це спроба підпорядкувати судову владу виконавчій.

Останніми днями в низці польських міст тривають протести проти запропонованих змін, зокрема під парламентом країни у Варшаві. У Єврокомісії закликали Польщу утриматися від змін у судовій системі. Варшава, проте, заявила, що заяви Брюсселя є втручанням у внутрішні справи країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram