ГоловнаСвіт

Єврокомісія рекомендує припинити процедуру надмірного дефіциту Греції

Греція досягла прогресу на шляху фіскальної стійкості.

Єврокомісія рекомендує припинити процедуру надмірного дефіциту Греції

Європейська комісія вирішила рекомендувати Раді ЄС припинити процедуру надмірного дефіциту для Греції.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Єврокомісії

"Це рішення випливає зі значних зусиль, зроблених країною за останні роки для консолідації своїх державних фінансів, а також прогресу, досягнутого в реалізації програми підтримки Європейського механізму стабільності (ESM) для Греції", - йдеться в повідомленні.

Відзначено, що Греція досягла прогресу на шляху фіскальної стійкості. Загальний баланс уряду збільшився з дефіциту в 15,1% у 2009 році до надлишку на 0,7% в 2016-му.

Це значно нижче за рівень дефіциту 3%, що дозволений Угодою про функціонування Євросоюзу. Відзначають також суттєвий і широкомасштабний пакет структурних реформ, які Греція прийняла в межах своїх зобов'язань за програмою підтримки стабільності в рамках ESM.

"За економічними прогнозами Єврокомісії, позитивна фіскальна ефективність Греції є тривалою. Заходи фіскального характеру, прийняті в рамках програми підтримки стабільності, передбачають економію на рівні 4,5% від ВВП до 2018 року. Дефіцит, як очікують, залишатиметься нижчим за порогові значення, встановлені договором на рівні 3% у період прогнозу комісії", - йдеться в заяві.

У розпал фінансової кризи в 2010 році 24 з 28 країн-членів ЄС перебували в чорному списку надмірного дефіциту. Якщо Грецію виключать зі списку, то таких країн залишиться всього три - Франція, Великобританія і Іспанія.

Нагадаємо, 16 червня міжнародні кредитори Греції погодилися на виділення Греції траншу в розмірі €8,5 млрд. Кошти підуть на поточні фінансові потреби країни, погашення заборгованості та, можливо, на створення валютних резервів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram